- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Avertismentul Băncii Mondiale! Cele mai sărace țări se înfruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii

14 Oct, 22:38 • Mălureanu Rebecca
Banca Mondială cere măsuri urgente, pentru cele mai sărace țări din lume care traversează cea mai proastă perioadă financiară din ultimii 20 de ani. Creșterea datoriilor, costurile ridicate ale împrumuturilor și slăbirea economiilor interne sunt factori ce pun în pericol dezvoltarea și stabilitatea acestor state.
Avertismentul Băncii Mondiale! Cele mai sărace țări se înfruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii

Banca Mondială

avertizează despre perioada dificilă din punct de vedere financiar prin care trec cele mai sărace țări din lume din ultimii 20 de ani. Printre factorii perturbatori sunt creșterea datoriilor, costurile ridicate ale împrumuturilor și slăbirea economiilor interne, toate acestea punând în primejdie evoluția și stabilitatea acestor țări. Banca Mondială alarmează asupra necesitășii de măsuri urgente pentru a preveni accentuarea situației existente.

Banca Mondială susţine 26 de ţări se află în cea mai severă criză financiară

O analiză a Băncii Mondiale susține că cele mai sărace 26 de țări din întreaga lume, în care locuiesc un procent de 40% dintre cei mai afectați oameni de sărăcie, se află în cea mai mare criză financiară posibilă din anul 2006 și până în prezent. Toate aceste state, pe lângă probleme grave de ordin financiar, sunt din ce în ce mai vulnerabile în fața dezastrelor naturale și alte șocuri, conform unui nou raport al organizației.

Ţările vizate sunt în prag mai ridicat de sărăcie în zilele de azi, decât erau în ajunul pandemiei de COVID-19, potrivit Reuters.

Raportul demonstrează un eşec enorm în eforturile de eradicare a sărăciei extreme şi scoate în evidenţă campania Băncii Mondiale prin care se vrea strângerea unei sume de 100 de miliarde de dolari pentru fondul de finanţare al celor mai săraci oameni din lume.

Majoritatea ţărilor din studiu se regăsesc în Africa sub-sahariană, de la Etiopia până la Ciad şi Congo, dar lista curpinde şi Afganistan şi Yemen.

Copiii din țările africane
Copii din țările africane

Ai mai putea citi și: Colaps industrial în România. Producția se prăbușește cu 14% în doar opt luni!

Două treimi dintre cele mai sărace 26 de ţări sunt în conflicte armate sau au dificultăţi în menţinerea ordinii din pricina fragilităţii instituţionale şi sociale. În aceeași măsură, dezastrele naturale provoacă pierderi medii în fiecare an de 2% din PIB.

Dependența de Asociația Internaționale pentru Dezvoltare

Țările acestea sunt dependente în măsură tot mai mare de granturile și împrumuturile aproape fără dobândă oferite de Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA), fond de finanțare pentru cele mai sărace națiuni, gestionat de Banca Mondială.

Indermit Gill, economistul șef al Băncii Mondiale, a numit IDA ca fiind „colacul de salvare” pentru țările cu multiple crize în ultimii ani. Tot așa, Gill a expus faptul că în ultimii cinci ani, IDA le-a menținut pe linia de plutire.

„Într-o perioadă în care o mare parte a lumii s-a îndepărtat pur şi simplu de ţările cele mai sărace, IDA a fost colacul lor de salvare. În ultimii cinci ani, și-a vărsat majoritatea resurselor financiare în cele 26 de economii cu venituri mici, menţinându-le pe linia de plutire în timpul obstacolelor istorice pe care le-au suferit”, a declarat acesta.

În 2021, IDA a colectat o sumă record de 93 de miliarde de dolari pentru a sprijini aceste economii, iar președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, și-a fixat obiectivul de a depăși această sumă până la 6 decembrie 2024, cu promisiuni de peste 100 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și: TSMC își extinde imperiul! Gigantul taiwanez al semiconductoarelor pregătește o invazie de uzine de cipuri în Europa!