- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Avertismentul profesorului de economie Mircea Coșea- ”suntem în capcana venitului mediu”!

14 Oct, 19:13 • Mălureanu Rebecca
Profesorul Mircea Coșea atenționează România, că țara a depășit perioada de criză, dar rămâne blocată în "capcana venitului mediu", adică stagnarea creșterii reale a nivelului de trai. Acesta consideră că sunt necesare adaptarea unor reforme pentru a depăși problema și a progresa din punct de vedere economic.
Avertismentul profesorului de economie Mircea Coșea- ”suntem în capcana venitului mediu”!

În emisiunea ”Totul despre bani”, realizată de Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business, profesorul de economie Mircea Coșea a discutat despre ritmul în care evoluează România. Acesta a subliniat diminuarea ritmului de dezvoltare al țării prin prisma cheltuielilor exagerate din sfera politică.

Profesorul a atenționat asupra faptului că România rămâne blocată ”în capcana venitului mediu”.

Mircea Coșea crede că România a trecut de perioada crizei, dar stagnează economic

Mihai Ciobanu, realizatorul emisiunii ”Totul despre bani” l-a intervievat pe Mircea Coșea despre situația țării din punctul de vedere a creșterii economice. De ce există o diminuare a ritmului de dezvoltare al României, ne explică Mircea Coșea.

Profesorul ne exemplifică două motive:

    • -cheltuielile prea mari din sfera politică, fără relevanțe economice;
  • stagnarea țării în „capcana venitului mediu”.

Acesta a scos în evidență faptul că România nu este săracă, ci doar are nevoie de schimbări în ansamblul economic.

Mircea Coșea a vorbit în cadrul emisiunii ”Totul despre bani” despre ritmul de dezvoltare al României.
Mircea Coșea a vorbit în cadrul emisiunii ”Totul despre bani” despre ritmul de dezvoltare al României.

Citește și: Lovitură puternică pentru multinaționale din industrie, inclusiv din România, se atinge un val puternic de concedieri și restructurări. Piața din România continuă să treaca printr-o perioadă deficitară!

Sunt necesare restructurări și  reforme pentru a face posibilă o schimbare în întregul sistem economic. Profesorul consideră că totul pornește de la a identifica a ceea ce definește România ca economie și poziționarea acesteia pe piața globală, în funcție de niște baze solide.

„Lucrul ăsta trebuie să dea naștere la o discuție la nivel național pentru oameni care nu au implicații neapărat de interes politic. Sunt două căi: ori mergi pe avantajul comparativ pe care trebuie să îl transformi în avantaj competitiv și atunci trebuie să vezi ce poți tu sa faci mai bine decât alții, nu știm încă, ori mergi pe pragmatism, vezi ce exporți mai bine și ce exporți mai bine începi să dezvolți, dar asta este cu dublu sens pentru că la un moment dat piața nu te mai vrea.”

Mircea Coșea nu crede că România va intra în criză, dar este de părere că țara ar putea fi în pericol de recesiune sau de stagflație care ar fi mai riscantă de atât.

Aspecte problematice de economie în Europa

Mihai Ciobanu l-a mai întrebat pe profesor despre situația Germaniei și Franței.

„Nu mă îngrijorează. O să vedeți că Germania iese. Germania e o economie foarte specială. Pe lângă faptul că este o economie germană, înțelegând prin germană disciplinată și foarte națională. Germania are o extraordinar de mare capacitate în sfera cercetare – dezvoltare. Mai mult decât alte țări europene pentru că pus bazele unor pregătiri a tehnicienilor de excelență încă de mult timp”, a explicat profesorul de economie.

Vezi și: Boeing va reduce 17.000 de locuri de muncă şi amână livrarea primului său avion 777X. Concedieri masive şi la TikTok din cauza AI