ANSVSA anunţă, joi, că în România există 37 de focare active de PMR (8 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 17 gospodării ale populaţiei), cu un total de 218.756 animale afectate:
”Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat prompt la apariţia şi evoluţia focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR) din judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş. Serviciile veterinare din ţară acţionează de urgenţă pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, conform legislaţiei europene, utilizate de toate statele membre. Corectitudinea acestor măsuri este esenţială, iar responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial.
Un risc major de introducere şi răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activităţile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export şi pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarul iniţial”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.
Aceştia afirmă că acţionează pentru menţinerea exporturilor de ovine, renegociind condiţiile cu ţările terţe şi efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.
”Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale. Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită şi 34.820 în Regatul Haşemit al Iordaniei”, a mai transmis ANVSA.
Oficialii instituţiei fac apel la operatorii economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici.
”Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării”, a mai transmis instituţia.
Avertisment pentru șoferi. Autoritățile urmează să realizeze controale în forță la transportul animalelor. Obiectivul este protejarea județelor unde Pesta Micilor Rumegătoare nu a pătruns.
Veterinarii fac controale alături de Poliție în trafic la mașinile care transportă animale. Potrivit celor mai recente informații, în județul Dâmbovița au fost deja confiscate și ucise animale care nu aveau niciun document sanitar-veterinar din care să rezulte proveniența și statusul de sănătate.
Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița a oferit mai multe informații. Autoritatea a anunțat miercuri, printr-un comunicat, că reprezentanții instituției au efectuat un control în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița.
Acțiunea a fost realizată în contextul epidemiologic impus de confirmarea Pestei Micilor Rumegătoare în România.
De asemenea, controalele au ca scop depistarea și descurajarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase cu animale vii. „Cu această ocazie a fost depistată în trafic o autoutilitară înmatriculată în Județul Sibiu, în timp ce transporta două bovine adulte. În urma verificărilor, deținătorul animalelor, domiciliat în Județul Brăila nu a putut prezenta niciun document sanitar veterinar din care să rezulte proveniența și statusul de sănătate al celor două bovine.
De asemenea, nu s-a putut realiza trasabilitatea animalelor, acestea nefiind înregistrate în Baza Națională de Date (BND) și identificate. În urma celor constatate, în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare, s-a dispus măsura uciderii celor două bovine și ecarisarea acestora, precum și sancționarea contravențională a deținătorului de animale, în conformitate cu H.G. nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat.
a solicitat prin intermediul unui comunicat remis joi, 1 august, operatorilor economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul DSVSA judeţene.
Astfel, vor fi protejate efectivele de rumegătoare mici. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene, subliniază autoritățile.
În același timp, ANSVSA a făcut apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării.