Conform unui raport publicat de executivul comunitar, preparatele pe bază de cereale, produsele lactate și vinul au fost principalele motoare ale exporturilor UE în 2023. Uniunea Europeană este recunoscută pentru calitatea sa, competitivitatea și nivelul ridicat de diversificare, menținându-se ca cel mai important trader mondial de produse agroalimentare.
Marea Britanie a fost principalul partener comercial al UE în ceea ce privește exporturile agroalimentare în 2023, absorbând 22% sau 51,3 miliarde de euro din totalul exporturilor UE. A urmat SUA și China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE. Cu toate acestea, datele indică o scădere cu 29% a exporturilor UE de carne de porc în China în 2023.
Pe de altă parte, importurile agroalimentare ale UE au avut ca principale surse Brazilia, Marea Britanie și Ucraina în 2023. Importurile din Ucraina au atins o valoare de 11,8 miliarde de euro, reprezentând 7% din totalul importurilor UE, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, importurile din Ucraina au înregistrat o scădere de 10% față de anul precedent, dar au crescut cu 71% în comparație cu anul 2021.
Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a subliniat importanța datelor privind balanța agroalimentară, afirmând că acestea reflectă calitatea produselor UE și competitivitatea producției europene. Aceste rezultate confirmă poziția puternică a Uniunii Europene pe piața globală a produselor agroalimentare și pun în evidență potențialul continuu de creștere în acest sector.