- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Banca Mondială oferă României 6 miliarde de dolari pentru proiecte în sectorul public și privat!

02 Oct, 22:41 • Mălureanu Rebecca
Ciolacu a făcut anunțul! 6 miliarde de dolari vor veni în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România. Banii vor fi folosiți pentru proiecte în sectorul public și privat.
Banca Mondială oferă României 6 miliarde de dolari pentru proiecte în sectorul public și privat!

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că Banca Mondială îi va oferi României 6 miliarde de dolari în următorii 3 ani, bani care vor fi folosiți în felul următor:  2,5 miliarde pentru sectorul public și 3,5 miliarde pentru sectorul privat.

6 miliarde de dolari vor veni în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România

„Urmărim în continuare promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educaţie, sănătate şi servicii sociale. Vrem să generăm noi oportunităţi pentru locuri de muncă mai bine plătite prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziţiei verzi şi întărirea rezilienţei la şocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiţii financiare avantajoase”, a spus Marcel Ciolacu.

Din cele 6 miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public şi 3,5 pentru cel privat.

Dolari
Dolari

Ai mai putea citi și: Ciolacu anunță: „Marele plan” al României va fi finalizat până pe 15 octombrie. Pasul decisiv care trebuie făcut

„Sunt fonduri realizate prin investiţii făcute de corporaţii financiare internaţionale şi garanţii oferite de agenţia multilaterală de garantare a investiţiilor. Aş vrea să subliniez această orientare către creşterea competitivităţii sectorului privat. Grupul Băncii Mondiale are în preznet un portofoliu de 2 miliarde de dolari în România şi va finanţa proiecte de alte trei miliarde doar în următorii trei ani”, a adăugat premierul.

Acesta a anunţat estimarea Băncii Mondiale că în următorul deceniu potenţialul de creştere al României este de 5% pe an. Totuși există și nişte criterii, cum ar fi îmbunătățirea înzestrarii şi productivitații factorilor de producţie şi, bineînțeles, a capitalului uman, prin programe în sfera educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale. Ciolacu a spus că apreciază foarte mult sprijinul Băncii Mondiale şi oferirea de consultanţă pentru reformele din PNRR.

Finanțarea are ca scop susținerea tranziției ecologice și consolidarea rezilienței la schimbările climatice, fiind de ajutor României la reducerea diferențelor economice și de infrastructură.

„Semnăm astăzi şi un Împrumut pentru Managementul Riscului de Dezastre, cu opţiune de tragere în următorii trei ani – în fapt o linie de finanţare în valoare de 500 milioane dolari. Este o finanţare care stă la dispoziţia Guvernului pentru întărirea capacitaţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Această linie de finanţare va ajuta România să aibă acces rapid la finanţare pentru situaţii de urgenţă”, a mai spus Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și: Vin noi sume de bani pentru românii afectați de inundații. Marcel Ciolacu: „Avem deja alocați 1,5 miliarde de euro”