Băncile nu le mai acordă credite imobiliare românilor care nu se încadrează la noul nivel al IRCC. În primul trimestru al anului 2023, nivelul IRCC va crește cu 40%, de la 4,06%, valoarea înregistrată în T4 din 2022, la 5,7%. Astfel, în funcție de nivelul ratelor bancare, această creștere a IRCC va determina o mărire a ratelor românilor cu 30-50%, potrivit ZF.
Citește și Criză acută pe piaţa de muncă. Angajatorii nu-şi mai pot convinge angajaţii să vină fizic la muncă
Astfel, românii care se află la limită cu gradul de îndatorare de 40% pe familie nu vor mai primi credite imobiliare din partea băncilor.
Surse din piața bancară spun că din cauza creșterii dobânzilor, anul viitor băncile își vor înăspri condițiile de creditare pentru românii care au rate.
Mai mult, la începutul anului 2023 băncile își vor reface calculele pe noile dobânzi, care se pare că vor fi mult mai mari și din această cauză instituțiile bancare vor fi nevoite să respingă dosarele de credite ale celor care nu vor putea să își plătească ratele din salarii.
De asemenea, un alt factor care îi va împiedica pe români să obțină un credit de la bănci este reprezentat de creşterea rapidă a dobânzilor față de creşterea mai lentă a salariilor. Mai mult, creșterea dobânzilor va pune anul viitor presiune şi mai mare pe veniturile românilor în ceea ce priveşte accesul la creditare.
Noul salt al IRCC de la 4,06%, la 5,71%, va determina o creștere a ratelor creditelor ipotecare a românilor, care sunt legate de acest indice.
Ca să facă față plăților, foarte mulți români care aveau credite ipotecare legate de ROBOR la 3 luni, au optat în ultimul an pentru o refinanţare sau trecerea la noul indice, care a fost văzut ca o plasă de siguranţă, acesta fiind în urmă cu circa 6 luni faţă de nivelul ROBOR, însă acum începe să se vadă o creştere mai mare la acest indice.
Românii au trecut în masă la indicele IRCC, atunci când şocul creşterii ROBOR era la un nivel înalt, deși mediul financiar susţinea încă de atunci ca nivelul IRCC, va ajunge în cele din urmă nivelul ROBOR, iar piaţa va ajunge în situaţia în care ROBOR va fi mai mic după ce se va stabiliza, în timp ce IRCC va fi la cel mai înalt nivel.
Potrivit datelor unei simulări realizate pe platforma Conso, la un nivel de 5,71% al IRCC, pentru un credit ipotecar de 200.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, cu o marjă a băncii de 2,5%, rata va ajunge la aproape 1.500 lei, iar asta înseamnă că românii vor plăti în plus aproximativ 300 lei faţă de rata calculată la nivelul de 4,06%.