Bani de la stat pentru românii care își montează fotovoltaice. Mai exact, familiile cu venituri mici pot primi 10.000 de euro pentru a-și monta panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
Peste 100.000 de români cu venituri mici pot primi ajutor din partea statului pentru a-și monta panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Pentru că sunt bani europeni, oamenii nu trebuie să contribuie cu nici un leu. Primarii din mediul rural au început deja să le explice localnicilor de au de făcut pentru a beneficia de cei 10.000 de euro.
Domnul Constantin are 80 de ani și locuieşte împreună cu soţia bolnavă. Pentru că se încadrează în program, acesta a fost ajutat de angajații primăriei și a reușit să depună dosarul cu toate actele necesare.
„Avem un număr de 50 de oameni care deja au venit la primărie şi au făcut dosarele. Este foarte binevenit. Gândiţi-vă, la ora actuală, curentul este foarte scump. Îi ajutăm foarte mult pe oameni”, explică primarul comunei Drăguţeşti, potrivit observatornews.ro.
Atenție, de acest ajutor beneficiază doar persoanele care locuiesc la casă. Cine locuiește la bloc nu poate accesa fondurile europene.
Pentru a putea beneficia de cei 10.000 de euro pentru montarea fotovoltaicelor și a bateriilor de stocare, românii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să aibă domiciliul sau rezidența permanentă în România
să nu aibă datorii la bugetul local sau de stat
domiciliază la adresa unde vor fi instalate fotovoltaicele și bateriile de stocare
sunt proprietarii locuinței unde se instalează sistemul fotovoltaic, fapt care reiese din extrasul de carte funciară.
„Mulţi dintre cei care stau la case, din păcate, nu pot să dovedească calitatea de proprietar sau coproprietari cu o parte de 50%, din cauza faptului că nu au reuşit să dezbată succesiunile, alţii mai în vârstă au făcut deja acte copiilor sau nepoţilor. Din multitudinea de persoane eligibile, lista s-a redus foarte mult„, spune primarul din Târgu-Cărbuneşti.
Chiar dacă, inițial, autoritățile estimau că aproximativ 100 de familii din Târgu-Cărbuneşti se încadrează în acest program, soar 20 de oameni au putut îndeplini toate criteriile.
La nivel național, peste 120 de mii de români cu venituri mici pot beneficia de fondurile europene pentru montarea fotovoltaicelor și a bateriilor de stocare. Procedura este similară cu cea pentru Casa Verde, program derulat de Agenţia Fondului de Mediu.
„Din 16 decembrie, se pot depune dosarele la operatorii care au fost înrolaţi pe platforma MIPE. La nivelul judeţului Gorj, sunt zece astfel de operatori. Nimeni nu plăteşte nicio cotă de cofinanţare, niciun leu, pentru a putea accesa aceste panouri fotovoltaice cu o capacitate de trei kilovaţi şi bateriile aferente, aparatele de stocare aferente cu o capacitate de cinci kilovaţi”, spune Anca Borduşanu, vicepreşedintele CJ Gorj.
Proiectul se va încheia la jumătatea lunii februarie, anul viitor.