Bani în plus sub formă de vouchere pentru angajaţi. Zeci de mii de români ar putea beneficia de noi vouchere de la stat, introduse prin lege, şi, astfel, vor putea fi şi asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate. Salariații vor putea primi acest beneficiu, indiferent dacă lucrează în domeniul privat sau de stat.
Citeşte şi: Românii pot sta acasă doi ani pe banii statului. Ce este concediul de acomodare, adoptat marți de Parlament
„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate. Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii. Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă”, a anunţat, recent, deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.
Aceasta a mai oprecizat că „introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro. Sunt cel puţin zeci de mii de potențiali beneficiari în România!”.
Citeşte şi: Se schimbă legea pensiilor. Au fost anunțați românii care vor putea încasa simultan două pensii
Conform legii, angajatorul va primi un număr de 50 de tichete, pe care le va putea oferi oricărui angajat, sub formă de bonus sau primă. După ce salariatul intră în posesia lor, în decurs de 12 luni va trebui să le folosească pentru a plăti munca necalificată pe care cineva o prestează pentru el. Salariatul va putea să folosească acest beneficiu pentru a plăti diverse activități care i-au fost prestate, precum gătit, activități de curățenie sau igienizare a locuinței sau grădinii, servicii de croitorie sau de îngrijire corporală, fie ca este vorba de hrănirea sau supravegherea copilului sau unei alte persoane avute în grijă.
Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, arată Ministerul Muncii. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi.