- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Banii elevilor intră pe carduri pe 20 noiembrie. Cine va beneficia de 700 de lei?

13 Oct, 10:05 • Mălureanu Rebecca
2024 a cauzat decalări de plată la bursele elevilor. Banii întârziați vor putea fi virați pe carduri lunar, începând cu data de 20 noiembrie! Vezi mai jos, care sunt tipurile de burse de care pot beneficia aceștia.
Banii elevilor intră pe carduri pe 20 noiembrie. Cine va beneficia de 700 de lei?

Anul școlar 2024-2025 schimbă data în care elevii vor beneficia de banii din burse. Modificările făcute  s-au legalizat prin noua Metodologie-cadrul de acordare a burselor, aprobată de Ordinul ME nr. 5.518/2024.

Când primesc elevii banii din burse

Se ține cont de faptul că bursele școlare sunt limitate de venitul familiei, lucru ce se aplică pentru  bursa socială. Dacă discutăm despre bursele de excelență olimpică  I și II sau bursa de merit, acestea se bazează pe performanțele academice ale elevilor.

Mai mult decât atât, trei tipuri de burse noi au fost stabilite , începând din acest an și vorbim despre următoarele exemple:

  • bursa pentru reziliență, care se acordă elevilor cu media anuală cel puțin 7, pentru a-i încuraja să învețe;
  • bursa tehnologică, care se acordă elevilor din învățământul profesional și tehnic, inclusiv cel dual;
  • bursa acordată mamelor minore.

Aceste sume sunt virate în conturile aferente dosarului de bursă al elevului în cauză. Beneficiarii vor trebui să va depună dosarul la secretariatul școlii în care învață.

Burse elevi
Burse elevi

Ai mai putea citi și: Cu cât poate fi amânată legal înscrierea la școală pentru elevi. Decizie pentru români

Plata burselor se realizează prin transfer bancar

Conform metodologiei, plata burselor se face de regula prin transfer bancar. În același timp, unitățile de învățământ nu impun nicio obligație elevilor, de-ași deschide conturi noi, privind virarea sumelor aferente burselor la o anumită banca.

O nouă modificare în anul școlar 2024-2025 este aceea că banii vor putea fi virați pe carduri în data de 20 a fiecărei luni, și nu în 15, ca se obișnuia. Cu toate astea, se exceptă anumite situații. Referindu-ne la lunile septembrie și octombrie, elevii bursieri vor avea acces la bani în data de 20 noiembrie.

Listele pentru bursele de merit ale elevilor de clasa a V-a sunt prevăzute în luna ianuarie. În cazul lor, banii se vor vira în conturile elevilor din luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie. Acestea vor respecta lunar plata până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv.

Conform metodologiei-cadru de acordare a burselor, elevii pot beneficia de următoarele tipuri de burse în anul școlar 2024-2025:

  • bursa de excelenta olimpică I – 3.700 lei/2.775 lei/1.850 lei/925 lei;
  • bursa de excelenta olimpica II – 700 lei;
  • bursa de merit – 450 lei;
  • bursa de rezilienta – 300 lei;
  • bursa sociala – 300 lei;
  • bursa tehnologica – 300 lei;
  • bursa pentru mame minore – 700 lei

Te-ar putea interesa și: Câți bani primește un român după recalcularea pensiilor, dacă a lucrat doar 21 de ani cu carte de muncă