Tanczos Barna a subliniat într-un interviu pentru Economica, faptul că România are o datorie semnificativă pe care trebuie să o acopere anul acesta și se împrumută cu costuri record. Sunt semne însă, a adăugat ministrul Finanțelor, că dobânzile încep să scadă, iar indicatorii sunt în parametrii stabiliți în înțelegerea pe șapte ani cu Comisia Europeană.
Șeful Finanțelor a precizat că țara noastră va plăti anul acesta peste 40 de miliarde de lei, doar sub formă de dobânzi, pentru împrumuturile deja contractate și cele care urmează să fie contractate. ”În momentul de față, am prognozat o sumă de un pic peste 40 de miliarde de lei. Depinde foarte mult și de evoluția dobânzilor în cursul anului”, a spus Barna, în același interviu.
Potrivit ministrului Finanțelor, suma menționată este una record, însă încep să apară și semne bune. O influență pozitivă au avut, în acest context, și ridicarea și audierea lui Călin Georgescu de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).
Astfel, subliniază Tanczos Barna, după ce Călin Georgescu a fost dus să i se aducă la cunoștință acuzațiile și să dea explicații, costurile la care se finanțează România au scăzut pe loc cu 15 – 20 de puncte de bază.
Conform sursei citate, eventualitatea ca Georgescu să ajungă la Cotroceni este văzută de piețe ca un pericol pentru România și pentru ele însele, în condițiile în care majoritatea băncilor din România fac parte din grupuri europene și cea mai mare parte a datoriei externe a țării este către entități din Uniunea Europeană, împotriva căreia suveranistul luptă. Așa stând lucrurile, primele măsuri luate contra lui Călin Georgescu – acuzat, printre altele, de instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale – au fost percepute ca un factor de scădere a riscurilor.
Citește și Vești excelente pentru români! Un nou voucher Rabla care poate scădea facturile la energie
Tanczos Barna a mai precizat că nivelul datoriei publice se menține în parametrii conveniți cu Comisia Europeană și că evoluția politică și sistemul de reforme ne vor ajuta să ne încadrăm în termeni.
”Suntem în parametrii stabiliți în planul de șapte ani cu Comisia Europeană și ne vom încadra în acești parametri. Avem într-adevăr o datorie mare, am închis un an dificil cu împrumutul de peste 250 de miliarde de lei pentru finanțarea deficitului. Începem să scădem acest nivel al împrumuturilor anuale”, a spus ministrul.
Potrivit ministrului Finanțelor, pentru România vin din urmă și datoriile precedente, care ajung la scadență, însă, an de an, statul va reuși să reducă deficitul, urmând să se micșoreze treptat și presiunea pe datoria publică externă.
Ministrul Finanțelor a mai spus, în privința evoluției dobânzilor, că avem deja câteva semnale pozitive. Astfel, după vârful de plată de la mijlocul lunii ianuarie, lucrurile au început să intre pe un făgaș normal, de scădere și urmează o curbă care vine în jos. Ministrul apreciază decizia Fitch de păstrare a rating-ului României ca ”un lucru esențial pentru noi ca să ne încadrăm în tintă de 7 la sută a deficitului bugetar, așa cum a fost aprobat bugetul”.
Tanczos Barna adaugă faptul că agenția internațională de rating listează și riscurile și provocările cu care ne confruntăm ca economie, care sunt aceleași pe care le are și Ministerul în vedere. Ministrul este încrezător că și agenția Standard & Poors, a cărei evaluare urmează, ne va păstra în ratingul de țară destinată investițiilor (investment grade).
Randamentul titlurilor cu maturitate în 2035 a coborât cu 18 puncte de bază, la 7,36 la sută, minimul de la mijlocul lunii decembrie, potrivit Bloomberg. Scăderea a fost de până la 25 puncte de bază, înainte de a se stabiliza, mișcarea fiind una semnificativă, pe o piață altfel liniștită, potrivit Bloomberg.
Citește și Adi Hădean, rețetă de focaccia. Secretul pentru un gust unic: „Sunt mici diferențe la tehnică”