- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BCE pregătește tăieri de dobânzi pentru a treia oară în 2024! Impactul asupra României va fi uriaș!

15 Oct, 17:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să anunțe a treia reducere a ratei dobânzii din acest an, pe fondul scăderii rapide a inflației. În septembrie, inflația în zona euro a scăzut la 1,8%, sub ținta de 2% stabilită de BCE.
BCE pregătește tăieri de dobânzi pentru a treia oară în 2024! Impactul asupra României va fi uriaș!

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să anunțe, în cadrul ședinței de joi, a treia reducere a ratei dobânzii cheie din acest an, pe fondul unei scăderi rapide a riscurilor inflaționiste. Potrivit CNBC, inflația în zona euro a încetinit semnificativ, atingând un nivel de 1,8% în septembrie, sub ținta de 2% stabilită de BCE. Inflația de bază a atins un minim de doi ani și jumătate, situându-se la 2,7%, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Banca Centrală Europeană (BCE) ia în considerare scăderea ratei dobânzilor. Măsura poate ajuta sute de mii de români

foto: BCE

BCE pregătește tăieri de dobânzi pentru a treia oară în 2024! Impactul asupra României va fi uriaș!

Această tendință de încetinire a inflației s-a menținut chiar și după ce BCE a realizat două reduceri consecutive de 25 de puncte de bază în lunile iunie și septembrie, reducând astfel dobânda de referință de la un nivel record de 4% la 3,5%. Analizând piața financiară, experții anticipează o nouă reducere de 25 de puncte de bază în octombrie, urmată de o altă reducere până la 3% în decembrie.

François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței, a declarat recent că o astfel de reducere a ratei dobânzii în luna octombrie este „foarte probabilă” și a sugerat că aceasta nu va fi ultima. De asemenea, președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat, într-o întâlnire cu parlamentarii europeni, că încrederea în revenirea inflației la ținta stabilită a crescut, ceea ce sugerează o accelerare a măsurilor de relaxare monetară.

Pe fondul unei creșteri economice slabe și al presiunilor inflaționiste în scădere, analiștii estimează că BCE va continua să reducă dobânzile în următoarele ședințe, existând posibilitatea ca dobânda să ajungă la un nivel de 2,5% în 2024.

Te-ar mai putea interesa și: Data la care Banca Centrală Europeană (BCE) începe să reducă ratele dobânzilor. E o mișcare așteptată la scară largă de piețe și economiști