BERD a revizuit situația economică a României și a ajuns la constatarea faptului că 1,8% reprezintă procentul pe care statul român îl deține pe fond economic. Producția agricolă, dar și exporturile sunt cele două domenii care inlfuențează pozitiv economia României, însă construcțiile și slăbiciunile din industrie sunt două domenii care provoacă o decădere economică a statului român.
„Având în vedere încetinirea din prima jumătate a anului, se prognozează că creşterea PIB-ului va fi de 1,8% în 2023 în ansamblu. Producţia agricolă puternică şi exporturile, precum şi investiţiile robuste finanţate de UE, reprezintă puncte care ar putea influenţa pozitiv evoluţia, în timp ce slăbiciunile din industrie şi construcţii se aşteaptă să împingă în jos creşterea.În 2024, pe măsură ce inflaţia se moderează şi condiţiile financiare se relaxează, creşterea ar putea accelera la 3,2%, cu excepţia unor şocuri majore.”, a declarat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Raportul economic al României a fost un șoc în momentul în care BERD a efectuat această analiză, arătând că în anul 2022 România a dat dovadă de rezistență economixă. Cifrele arătau procentaje mari pentru statul român, astfel că 2022 a raportat un procent de 4,7%, iar anul 2023 a venit încă din prima sa jumătate cu o scadere considerabilă de doar 1,7%. Factorii care au contribuit la scăderea eprocentuală economică a fost constituită și de cererea internă robustă din cauza cheltuielilor guvernamentale care s-au dovedit a fi mai ridicate, dar și din cauza investițiilor. Situația României pe fond economic este incontrolabilă, din ceea ce pare, astfel că foarte multe situații cer soluții. Inflația este uriașă, iar populația nu se arată a fi mulțumită cu un procent de 9,4% în iulie 2023, iar creșterea salariilor s-a întâmplat abia în luna martie a anului 2023, condițiile de pe piața muncii fiind strânse. Poziția fiscală s-a înrăutățit, iar un plan de consolidare fiscală este în pregătire și convenit alături de Comisia Europeană.
România se află în analiza BERD alături de Bulgaria și Grecia, iar un raport care a fost efectuat în decursul zilei de miercuri arată că PIB-ul ar putea avea o creștere de până la 2% în anul 2023 și de 2,8% în anul 2024, acestea fiind informații publicate de către Mediafax.