Bitcoin a înregistrat o nouă creștere importantă. Criptomoneda vedetă din portofelele virtuale a crescut miercuri, împreună cu acţiunile de pe Wall Street, după ce indicele preţurilor de consum din SUA, în aprilie, a arătat că inflaţia a încetinit faţă de luna precedentă, transmite CNBC.
Preţul criptomonedei a urcat cu mai mult de 5%, la 64.910,57 USD, conform Coin Metrics, având cea mai bună evoluţie din 25 martie.
La un moment dat, bitcoin s-a tranzacţionat peste media sa din ultimele 50 de zile pentru prima dată din 13 aprilie, deşi a scăzut din nou sub acest nivel.
”Un IPC puţin mai mic decât aşteptările a mărit modest şansa unei reduceri a dobânzii cheie, care este încă o influenţă puternică pentru preţul bitcoin”, a declarat Owen Lau, analist la Oppenheimer, pentru CNBC.
Acesta a mai spus că ”după ETF-uri şi înjumătăţire, următorul catalizator major este reducerea dobânzii. Este posibil ca Bitcoin să rămână limitat şi să se tranzacţioneze împreună cu punctele de date macro, până când vom vedea o cale mai clară pentru reducerea ratei.”
Indicele preţurilor de consum, o măsură amplă a cât costă bunurile şi serviciile la casa de marcat, a crescut cu 0,3% faţă de martie, a raportat miercuri Biroul de Statistică a Muncii al Departamentului Muncii. Acesta a fost puţin sub estimarea Dow Jones, de 0,4%.
Preţurile de consum sunt în continuare în creştere cu 3,4% faţă de un an în urmă.
”În vreme ce IPC-ul de bază al SUA s-a redus pentru prima dată în şase luni, am putea asista la o revenire a apetitului investitorilor pentru activele cu risc, cum ar fi cripto, instigând mai multe fluxuri către ETF-urile spot bitcoin, care au fost deosebit de liniştite”, a spus Leena ElDeeb, analist la 21Shares.
Ea a adăugat că ”deşi reducerile dobânzilor sunt încă în discuţie, recuperarea ar putea fi lentă. De obicei, ratele mai mari ale dobânzilor fac mai puţin atractive activele cu risc, cum ar fi acţiunile tehnologice şi bitcoin, deoarece investitorii pot asigura randamente substanţiale de la opţiuni mai sigure, cum ar fi Trezoreria SUA”, a adăugat ea.
Bitcoin deţine o poziţie unică, atât ca activ cu risc, cât şi ca activ fără risc şi mulţi investitori au o viziune pe termen lung asupra criptoactivului, a explicat ElDeeb, adăugând că, deşi politicile Fed pot induce volatilitatea bitcoin pe termen scurt, nu schimbă fundamental traiectoria pe termen lung a bitcoin.
În ultimul timp, bitcoin a fost influenţat mai puternic de factori macro, cu catalizatori din industrie precum lansarea ETF-urilor bitcoin şi înjumătăţirea în oglinda retrovizoare.
Odată cu câştigul de miercuri, bitcoin a crescut acum cu 7% în această săptămână – cea mai bună săptămână din 29 martie – şi este pe cale să întrerupă declinul de şase săptămâni.
Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai pentru a satisface anumite cerinţe legale, anumite presiuni din partea investitorilor, a unor parteneri de afaceri. Potrivit unei analize semnată de Ana Sebov, director Forensic, PwC Romania, jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea.
”Frauda, corupţia, spălarea de bani, comportamente anticoncurenţiale sau lipsa protecţiei datelor sunt doar câteva dintre problemele cu care se pot confrunta companiile din cauza neconformării la reglementări, legislaţie sau principii etice şi care atrag consecinţe foarte serioase, de la cele pecuniare, la litigii şi investigaţii penale. Spre exemplu, jumătate din fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor interne, iar 43% din cazuri sunt descoperite pe baza unor ponturi primite de la angajaţi (52%), clienţi (21%) şi furnizori (11%), conform unui studiu recent al Asociaţiei Internaţionale a Investigatorilor de Fraudă”, spune Ana Sebov, director Forensic, PwC Romania.
Din păcate, conformitatea este adesea percepută ca un cost nenecesar şi un proces administrativ/de rutină, şi nu ca activităţi care pot ajuta la creşterea veniturilor, reputaţiei, cotei de piaţă. În general în business se pune accent pe optimizarea structurilor de cost şi pe activităţi generatoare de cifră de afaceri, dar dacă nu se acordă importanţă conformităţii şi nu exista un cadru de protectie şi detecţie, afacerea poate chiar să dispară de pe piaţă. Şi au fost cazuri de firme care au dispărut în urma unor acte frauduloase si ale unor scandaluri care le-a pus în imposibilitatea de a reveni pe linia de plutire, spune ea.
În plus, crima organizată investeşte enorm în noi şi noi scheme de fraudă şi companiile trebuie să ţină pasul cu soluţii de detectare şi prevenţie. De exemplu, criminalitatea cibernetică a devenit deja un serviciu, pentru că în dark web găseşti practic oferte pentru realizarea de atacuri.
Un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai pentru a satisface anumite cerinţe legale, anumite presiuni din partea investitorilor, a unor parteneri de afaceri, a unor contractori care te pot exclude din anumite deal-uri dacă nu îndeplineşte aceste cerinţe.
”Tranzacţii care implică criptomonede şi riscurile asociate sunt în creştere: prin criptomonede se plătesc şpăgi sau se spală rezultatul unor fraude. Riscurile de fraudă pot depinde de industria şi specificul afacerii, motiv pentru care identificarea acestora se face printr-un proces de evaluare (riscuri, probabilitate să se întâmple, controale care le adresează, funcţionalitatea şi monitorizarea controalelor, informare internă privind existenţa şi rolul controalelor, precum şi consecinţele nerespectării lor)”, afirmă Ana Sebov, director Forensic, PwC Romania.
Acest proces de evaluare este parte integrantă din gestiunea riscurilor de fraudă, deşi nu multe companii conştientizează şi/sau fac acest lucru.
Conform unui studiu efectuat de PwC doar o treime din respondenţi au efectuat un fraud risk management. Specialiştii în forensic pot îndruma companiile atât în identificarea riscurilor, alegerea tool-urilor de detectare şi prevenţie, cât şi în investigaţii atunci când suspiciunile de fraudă există.