BNR va „îngheța” ratele de politică monetară în ședința programată astăzi, cel mai probabil, la nivelul de 7% stabilit încă de la ședința din luna ianuarie 2023.
În februarie 2023, inflația a urcat la 15,5% pe an, după ce în ianuarie coborâse la 15,1%, de la 16,4%. Totuși, prognozele BNR anticipează o scădere consistentă a ratei anuale începând din luna aprilie 2023.
Rata de 7% ar putea rămâne fixă de-a lungul anului curent, scrie Profit.ro.
Dobânzile au ajuns la 5,5 puncte procentuale, de la minimul istoric, de 1,5% atins în timpul crizei COVID.
„Managementul lichidității, instrumentul preferat al BNR, este probabil să fie folosit active în următoarele trimestre, în funcție de evoluția EUR/RON și de nivelul inflației.
Astfel, dobânzile de piață interbancară la lei ar trebui să fie tranzacționate în intervalul facilităților permanente de 6-8% pe parcursul lui 2023”, a transmis Ciprian Dascălu, economist șef al unei bănci din România.
O altă bancă din țara noastră se așteaptă ca inflația să reajungă la sub 10% din august-septembrie. Astfel, s-ar putea ajunge la 7,4% la final de an, deci puțin peste nivelul de 7%, prognozat de BNR.
În cazul leului, lucrurile nu stau tocmai bine. Leul a fost singura monedă care nu s-a apreciat față de euro săptămâna trecută.
Economistul Ciprian Dascălu se așteaptă la o depreciere medie anuală de 2-3% a leului în anul 2023.
O altă instituție bancară se așteaptă la un curs de 5,04 lei/euro la finalul de 2023 și de 5,14 lei/euro la finalul lui 2024.
Între timp, deși prețurile din energie au scăzut, produsele alimentare continuă să fie foarte mari. Alimentele de bază sunt mai scumpe cu 50% față de acum un an și jumătate. Unele lactate, fructe, legume, produse de panificație și din carne sunt mai scumpe chiar cu peste 100%.