- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BNR: Creșterea veniturilor bugetare nu se face cu majorări de taxe! „Au fost comise greşeli flagrante”

13 Aug, 19:00 • Preda Silvia
România înregistra, la mijlocul anului, un deficit bugetar de 3,6% din PIB, iar creșterea veniturilor bugetare este esențială dar nu se face cu majorări de taxe, transmite BNR.
BNR: Creșterea veniturilor bugetare nu se face cu majorări de taxe! „Au fost comise greşeli flagrante”

Raportul Băncii Naționale (BNR) arată că în execuţia bugetară sunt venituri nominale mai mari, în timp ce cheltuielile au mers multe prea repede, informează capital.ro.

Ajustarea bugetului public nu poate fi realizată exclusiv prin reducerea cheltuielilor, având în vedere presiunea viitoare pe bugetul public. BNR subliniază că nivelul extrem de scăzut al veniturilor fiscale (26-27% din PIB, inclusiv contribuțiile) se datorează și unui regim fiscal care a încurajat evaziunea.

Au fost comise greşeli flagrante în regimul fiscal cu ani în urmă, când reduceri de TVA au condus la diminuare de venituri fiscale de cca. 4% din PIB. De aici creşterea contribuţiilor sociale pentru a se compensa pierderea de venituri.

Un rezultat este că munca a devenit relativ suprataxată faţă de capital. Afirmaţia unora că România este «suprataxată» este neavenită”, spun reprezentanții Băncii Naționale.

Citește și: România își propune să dea un impuls economiei, prin aderarea la OCDE. Mircea Abrudean: „Este cel mai important obiectiv de țară”

BNR

BNR, anunț despre banii românilor

BNR menționează că Guvernul urmează să transmită planul fiscal-structural către Comisia Europeană.

Având în vedere dimensiunea deficitului bugetar, o corectare bugetară pe o perioadă mai lungă, de peste 4 ani, este justificată. Aceasta este importantă și din cauza impactului semnificativ al reformelor importante (pensii, salarii) asupra bugetului, mai arată BNR.

Conform raportului BNR, deficitul bugetar provine dintr-un exces de cheltuieli. Conform BNR, este bine că se încearcă efectuarea de investiţii cât mai mari din resurse europene.

Vezi și: România, față în față cu o reformă fiscală. Ministrul Economiei anunță ce se va întâmpla cu taxele și impozitele românilor