Raportul Băncii Naționale (BNR) arată că în execuţia bugetară sunt venituri nominale mai mari, în timp ce cheltuielile au mers multe prea repede, informează capital.ro.
Ajustarea bugetului public nu poate fi realizată exclusiv prin reducerea cheltuielilor, având în vedere presiunea viitoare pe bugetul public. BNR subliniază că nivelul extrem de scăzut al veniturilor fiscale (26-27% din PIB, inclusiv contribuțiile) se datorează și unui regim fiscal care a încurajat evaziunea.
„Au fost comise greşeli flagrante în regimul fiscal cu ani în urmă, când reduceri de TVA au condus la diminuare de venituri fiscale de cca. 4% din PIB. De aici creşterea contribuţiilor sociale pentru a se compensa pierderea de venituri.
Un rezultat este că munca a devenit relativ suprataxată faţă de capital. Afirmaţia unora că România este «suprataxată» este neavenită”, spun reprezentanții Băncii Naționale.
BNR menționează că Guvernul urmează să transmită planul fiscal-structural către Comisia Europeană.
Având în vedere dimensiunea deficitului bugetar, o corectare bugetară pe o perioadă mai lungă, de peste 4 ani, este justificată. Aceasta este importantă și din cauza impactului semnificativ al reformelor importante (pensii, salarii) asupra bugetului, mai arată BNR.
Conform raportului BNR, deficitul bugetar provine dintr-un exces de cheltuieli. Conform BNR, este bine că se încearcă efectuarea de investiţii cât mai mari din resurse europene.