Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că pensiile speciale nu trebuie eliminate, deoarce ele există în toată Uniunea Europeană și în plus ele reprezintă o recompensă pentru acei oameni care si-au dedicat viața unor meserii cu caracter special.
„Pensiile speciale trebuie să rămână, în opinia mea. Le au toate statele membre din Uniunea Europeană și sunt un fel de recompensare a acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora”, a declarat Boloș
Jalonul PNRR impune alinierea tuturor pensiilor la nivelul contributivității până la finalul acestui an. Întrebat fiind dacă pensiile militarilor, ale magistraților și ale angajaților MAI se încadrează în jalon, Boloș afirma:
„Avem o problemă de rezolvat pe fond. „Dacă este să ne raportăm la această inadvertență între conținutul jalonului și specificul legislației naționale, atunci am fi tentați să spunem că nu avem de făcut reformă. Ori acest lucru nu cred că va fi posibil”
În urmă cu puțin timp Boloș susținea faptul că neîntelegerea cu Comisia Europeană ar fi din cauzată de terminologie. În acest context, ministrul Fondurilor Europene, consideră că este nevoie ca UE să întețeagă că nu este vorba de „pensii speciale”, ci de „pensii ocupaționale” sau „de serviciu”.
„Prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională. (…) noi ca stat membru putem spune că noi în legislația națională, nu avem (n.red de pensii speciale), avem pensii ocupaționale, pensii de serviciu”, a declara ministrul.
Ministrul Fondurilor Europene a mai adăugat că în toate țările Uniunii Europene există categorii de pernsionari care beneficiază de astfel pensii și că ar fi anormal ca România să fie singura țară din UE care se le elimine. România trebuie să îndeplinească un jalon din PNRR care presupune alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contributivității până la finalul acestui an.
„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică. Pentru că aceste pensii există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii de acest fel. Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele, sau singura țară din Uniunea Europeană care să eliminăm.”, a mai punctat ministrul.
Alte Articole: Noi vouchere pentru cetățenii români! Prentru cine dă Guvernul acești bani și când vor fi dați?