Bonuri de masă pentru donatorii de sânge. Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, în al doilea semestru al anului, dar și în primele două luni din 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă va crește cu patru bani față de actuala valoare și va ajunge la 40,04 lei. De asemenea, cei care donează sânge primesc o zi liberă de la muncă.
Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.
Citește și Tichete de masă 2024. Mai mulţi bani pentru angajaţii români care primesc bonuri de masă
Donarea de sânge aduce beneficii pentru sănătatea fizică. Acest lucru poate:
Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier, conform unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:
Înainte de a dona trebuie să știi următoarele lucruri:
Atenție, bonurile de masă pot fi folosite exclusiv pentru achitarea meselor sau pentru achiziționarea alimentelor. De asemenea, poți să folosești bonurile de masă pentru a plăti masa în restaurantele care acceptă acest lucru.
Nu ai voie să cumperi băuturi alcoolice sau tutun.
Ca şi în cazul cradurilor sociale, amenzile pe care le riscă cei ce nu vor respecta regulile privind utilizarea acestor tichete sociale sunt de câteva zeci de ori mai mari decât banii primiți de cei cu venituri mici. De exemplu, în cazul solicitării de numerar în schimbul tichetelor sociale se vor putea aplica amenzi de până la 10.200 de lei.
Tot magazinele sau cantinele vor risca amenzi cuprinse între 10.200 și 17.850 de lei (între patru și șapte puncte-amendă) pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât destinatarul final.
În schimb, unitățile emitente ale tichetelor pot primi amenzi cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei (10-14 puncte-amendă) pentru nealimentarea cardurilor, o dată la două luni, cu suma de 250 de lei și pentru neînscrierea pe suportul electronic a datelor de identificare a beneficiarului, a perioadei de valabilitate și a interdicției de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise.
Totodată, banii nu pot fi scoși NUMERAR de pe carduri, deşi „ordonanţa austerităţii” prevedea o astfel de posibilitate.