- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bulgarii stau mai bine pe economie decât România. Ce putem face să îi egalăm

24 Sep, 21:49 • Berbecar Ralph
România a pierdut poziția de lider economic în regiune în ultimele luni, cel puțin asta arată datele oficiale. În timp ce țara noastră a stagnat, Bulgaria a reușit să obțină rezultate remarcabile și a lăsat România în urmă.
Bulgarii stau mai bine pe economie decât România. Ce putem face să îi egalăm

Potrivit datelor publicate de Eurostat, tabloul economic al regiunii s-a schimbat radical. În 2023, România a fost lider în regiune, în timp ce una dintre cele mai rapide creșteri economice din Uniunea Europeană. Totuși, prima jumătate a anului 2024 a adus o răsturnare de situație. În al doilea trimestru din 2024, produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu doar 0,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, o performanță mult sub așteptări.

Bulgarii au avut o creștere economică mult mai mare decât România

Vecinii de la sud de Dunăre au profitat de oportunitățile economice și au înregistrat o creștere semnificativă, umilind, în termeni economici, România, care a pierdut teren față de anul anterior.

„Ultimele informaţii arată că, pentru anul 2024, prognoza de creştere economică a Guvernului, de 3,4%, ar putea fi marcată de un optimism moderat şi ar putea suferi revizuiri, mai degrabă descendente, în contextul noilor date de PIB publicate şi al incertitudinii foarte ridicate privind evoluţiile economice interne şi externe.

În schimb, prognoza de primăvară a CNSP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză) a revizuit ascendent proiecţia deflatorului PIB, astfel că riscurile la adresa evoluţiei acestui indicator pot fi considerate echilibrate.

În consecinţă, evoluţia PIB nominal, pentru anul curent, preia riscurile evocate pentru evoluţia PIB real, în sensul unui uşor optimism al proiecţiilor CNSP”, arată raportul.

Citește și: Europa galopează spre recesiune, Germania şi Franţa au mari probleme economice şi politice pe final de 2024

 

Performanța României este umbrită și de alte state din regiune. Polonia, de exemplu, a avut o creștere economică de 4%, și a demonstrat o capacitate superioară de a gestiona provocările economice. Deși această creștere nu este neapărat alarmantă și se apropie de media Uniunii Europene, ritmul mai lent a făcut ca România să coboare în clasamentul regional, ceea ce a făcut să-și piardă statutul de lider obținut în 2023.

Citește și: Norvegia, prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină. Fără combustibili fosili pe şosele până în 2025!