Membrii Asociatiei cer respectarea reglementarilor privind obligativitatea derularii OPP in termen de doua luni de la data preluarii controlului direct sau indirect a peste 33% din actiunile unui emitent.
AIPC solicita in acest sens Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa sanctioneze si sa informeze asupra actionarilor care nu au facut oferte publice in termenul prevazut de lege.
„Respectarea drepturilor actionarilor este una dintre prioritati. Am informat CNVM si Comisia Piete de Capital despre cele aproximativ 50 de companii listate la Bursa care au intarziat efectuarea ofertelor publice de preluare. Pana in prezent s-a reusit solutionarea acestor cazuri in proportie foarte mica, aproximativ 25%”, a spus Dumitru Beze, presedinte AIPC.
Un aspect important in cadrul societatilor mentionate mai sus este dat de situatiile de detinere concertata indirecta. Un exemplu in acest sens este respectarea drepturilor actionarilor minoritari ai Rompretrol Rafinare Constanta.
AIPC considera ca in acest caz este inadecvata orice metoda de determinare a pretului din oferta care s-ar face cu ignorarea pretului real platit de ofertant sau de persoanele cu care acesta a actionat in mod concertat pentru actiunile The Rompetrol Group si indirect pentru cele ale Rompetrol Rafinare Constanta.
„Membrii AIPC considera ca pentru actiunile RRC pretul de oferta catre actionarii minoritari trebuie sa ia in calcul pretul din documentele originale de achizitie, adica a pretului real platit de KazMunaiGas pentru actiunile The Rompetrol Group, consemnat in contractul de vanzare – cumparare de actiuni de la data de 24 august 2007”, apreciaza Dumitru Beze.
De asemenea, in 2010 vor ajunge la maturitate obligatiunile convertibile detinute de statul roman la The Rompetrol Group. „In cazul in care KazMunai Gas nu va rascumpara aceste obligatiuni, statul roman va ramane majoritar in companie”, atrag atentia reprezentantii AIPC.
„In cazul in care compania va rascumpara obligatiunile convertibile de la statul roman, pretul minim de conversie va fi de 1,1 lei/actiune, cu peste 85% mai mare decat ultima cotatie la BVB”, au mai spus reprezentantii AIPC.
Asociatia considera foarte importanta listarea de urgenta a Fondului Proprietatea si totodata benefica alegerea Franklin Templeton Investments ca administrator, acest fapt avand ca efect imediat consolidarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ca bursa regionala cu credibilitate.
Pe langa infuzia de lichiditati din piata, listarea unui emitent de talia Fondului Proprietatea ar aduce noi investitori, iar detinatorii de actiuni ar avea un cadru reglementat prin care sa isi vanda actiunile.
Asociatia doreste semnarea cat mai urgenta a contractului cu Franklin Templeton, respectandu-se termenul de 30 de zile de la decizia Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 7 septembrie.
Un alt aspect important pe agenda Asociatiei este eliminarea totala a pragului SIF-urilor, masura care ar incuraja investitiile pe piata de capital, dat fiind rolul semnificativ jucat de SIF-uri.
AIPC considera ca ridicarea pragului de la 1% la 5% trebuie sa fie doar un prim pas in respectarea normelor din aquis-ul comunitar privind garantarea libertatii de circulatie a capitalurilor.
CNVM trebuie sa ia deciziile legale in cazul investitorilor care nu au respectat prevederea ce limiteaza pragul de detinere la SIF-uri, considera Asociatia.
AIPC a fost infiintata in aprilie 2008 si are in prezent peste 200 de membri, persoane fizice si fonduri de investitii.