- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit după pierderea procesului cu statul român. O acțiune a companiei canadiene a ajuns să coste 1 cent

02 Oct, 23:15 • Russo George
Valoarea acțiunilor Gabriel Resources, compania care deține pachetul majoritar al societății responsabile pentru controversatul proiect minier de la Roșia Montană, a înregistrat o scădere drastică la Bursa din Toronto.
Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit după pierderea procesului cu statul român. O acțiune a companiei canadiene a ajuns să coste 1 cent

Marți, 17 septembrie, o acțiune Gabriel Resources s-a tranzacționat la prețul de 1 cent, o scădere semnificativă comparativ cu valoarea de 15 cenți înregistrată în ultimele săptămâni.

Această cădere bursieră a redus capitalizarea companiei miniere la doar 12,5 milioane de dolari canadieni, față de peste 700 de milioane de dolari înainte de pierderea procesului cu statul român în data de 8 martie 2024. În perioada respectivă, prețul unei acțiuni Gabriel Resources se ridica la 0,87 dolari canadieni.

Scăderea abruptă a valorii acțiunilor survine în contextul unei serii de evenimente recente care au afectat stabilitatea companiei. Pe 16 septembrie, Gabriel Resources a anunțat demisia „cu efect imediat” a lui Daniel Kochav, membru al consiliului de administrație, nominalizat de fondul de investiții Tenor Capital Management LLC, unul dintre principalii acționari ai companiei, cu o participație de 16,73%.

„Gabriel Resources Ltd. anunță că dl. Daniel Kochav, nominalizat de Tenor Capital Management LLC (Tenor), și-a prezentat demisia din funcția de membru al consiliului de administrație al companiei, cu efect imediat. Prin filiala sa, Enescu Investments, Tenor a renunțat la dreptul său de a nominaliza un succesor sau observator în consiliul de administrație al societății, de asemenea cu efect imediat”, se arată în comunicatul companiei, postat pe portalul Bursei din Toronto, potrivit ZiarulUnirea.

Gabriel Resources contestă în continuare decizia favorabilă României

Tot pe 16 septembrie, a avut loc cea mai mare tranzacție din ultimele două luni, cu un volum de 663.965 de acțiuni schimbate, evidențiind volatilitatea pieței și interesul investitorilor în contextul incertitudinilor legate de viitorul companiei.

Situația financiară a Gabriel Resources rămâne precară. La 30 iunie 2024, compania dispunea de doar 2,5 milioane de dolari în conturi, având deja achitate anticipat onorariile juridice în valoare de 1,5 milioane de dolari pentru cererea de anulare a deciziei Tribunalului ICSID. Media lunară a utilizării numerarului în al doilea trimestru din 2024 a fost de 1,4 milioane de dolari, reflectând nivelul ridicat al costurilor operaționale, dar și creșterea cheltuielilor legate de arbitrajul ICSID.

Compania a înregistrat provizioane de 5 milioane de dolari pentru costurile legate de acest arbitraj, ca urmare a deciziei nefavorabile din primul trimestru al anului 2024. În plus, Gabriel Resources a inițiat un nou proces la instanța comercială a Băncii Mondiale din Washington, contestând decizia favorabilă României în cazul „Roșia Montană”.

Proiectul minier Roșia Montană, inițiat în Munții Apuseni, a fost blocat de autoritățile române, iar Gabriel Resources solicită daune în valoare de 6,7 miliarde de dolari din partea statului român pentru pierderile suferite. Această sumă a fost solicitată pe motiv că blocarea proiectului minier a adus prejudicii semnificative companiei.

Deși compania continuă să lupte în instanțe pentru drepturile sale, pierderile suferite pe plan financiar și pierderile de încredere ale investitorilor au ridicat mari semne de întrebare privind viitorul Gabriel Resources și capacitatea sa de a recupera poziția pe piață.

Citește și: Mugur Isărescu spune că România nu poate trece la moneda euro mai devreme de 2028