Actiunile Oltchim, Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR) au urcat puternic inca de la deschidere, in cadrul mai multor tranzactii cu volume foarte mici de titluri, relateaza Mediafax.
„Actiunile Oltchim si Rompetrol Rafinare cu siguranta au atras atentia speculatorilor mai ales in conjuctura actuala, unde titlurile de regula lichide treneaza. Ca orice miscare atat de volatila si evolutiile Oltchim si Rompetrol Rafinare vor mai asigura „paine” pentru speculatori, insa riscul asociat acestor titluri creste exponential pe termen scurt”, a declarat directorul de operatiuni al Prime Transaction, Alin Brendea.
Ultimele operatiuni cu actiunile Rompetrol Rafinare au fost realizate la 0,073 lei. Cotatia este cu 2,8% sub pretul pe care The Rompetrol Group l-a propus in oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/actiune, si pe care grupul l-ar putea propune celorlalti actionari daca ii va fi permisa delistarea Rompetrol Rafinare.
Tranzactiile cu actiunile companiei au insumat 383.000 de lei.
Brokerii cred ca un motiv pentru cresterea actiunilor Rompetrol Rafinare poate fi regasit in incercarea unor investitori de a cumpara acum si de a-si pune banii la adapost de eventuale corectii pe perioada verii, iar in eventualitatea delistarii companiei sa aiba asigurat si un pret peste cel din prezent.
„Este singura explicatie rationala, desi nu vorbim de lucruri pe care piata le-ar fi aflat de o saptamana”, a afirmat Brendea.
Titlurile Rompetrol Well Services au urcat cu 15%, la 0,388 lei, pe un rulaj de 120.000 de lei.
Evolutia actiunilor celor doua companii din grupul Rompetrol a amplificat la 1,96% ascensiunea indicelui BET-NG, care reflecta traiectoria titlurilor societatilor din sectorul energetic.
Speculatorii au continuat sa ridice pretul actiunilor Oltchim, profitand de interesul ridicat pentru cumparare al companiei PCC, inregistrata in Germania, unul dintre principalii actionari minoritari ai combinatului chimic.
Astfel, ultimele transferuri de marti cu titlurile Oltchim au fost realizate la 1,759 lei, pret in crestere cu 15%. Aceste actiuni au consemnat al treilea rulaj din piata, de 1,9 milioane lei.
De la inceputul lunii mai, de cand PCC a inceput sa cumpere pachete mai mari, pretul actiunilor Oltchim a urcat de peste patru ori. In aceasta perioada PCC a cumparat mai mult de 4% din actiunile Oltchim, majorandu-si participatia la peste 16,5%.
La inchiderea sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni era in stagnare, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea plasau indicele BET-FI cu doar 0,27% peste nivelul de luni.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,38%.
„Avem o piata fara motivatie pe termen scurt. A trecut miza dividendelor, iar incertitudinile de pe pietele externe nu ajuta la o atitudine mai curajoasa a investitorilor pe plan local. Traditional, vara este o perioada mai linistita, iar din ceea ce s-a vazut in ultimele zile se pare ca si in acest an vom respecta traditia. Piata pare sa caute suporturi pentru o posibila evolutie pozitiva in a doua parte a anului”, a afirmat Brendea.
Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu doar 0,1%, la 0,5005 lei, si au continuat sa fie cele mai lichide din piata, asigurand, totodata, 65% din rulajul bursei. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 33,7 milioane lei, din care 4,9 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.
Cel mai mare pachet de actiuni FP, reprezentand 0,12% din capitalul social, a fost transferat la ora 16:05 direct in piata principala pentru 8,6 milioane lei.
Pe parcursul sedintei au existat momente in care actiunile Electroputere (EPT) si Altur (ALT) au urcat brusc cu 15%, pe volume foarte reduse, insa, ulterior, si-au temperat ascensiunea. Printre titlurile care au urcat puternic, cu 15%, s-au regasit si actiunile Oil Terminal (OIL).
Unii brokeri cred ca cresterile accelerate inregistrate de astfel de actiuni, care de regula sunt mai putin vizibile si au rulaje reduse, sunt determinate de speculatori mici, care incearca sa atraga atentia altor investitori asupra acestor titluri si vor sa-i antreneze pe acestia la tranzactionare. Totusi, brokerii mentioneaza ca astfel de miscari bruste pe actiuni mai putin lichide sunt urmate de regula de perioade de corectie pe intreaga piata.
Rulaje mai mari de un milion de lei au mai consemnat doar cinci actiuni respectiv BRD (BRD) – 3,5 milioane lei, OMV Petrom (SNP) – 1,7 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) – 1,5 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) – 1,3 milioane lei si SIF Oltenia (SIF5) – aproape 1,1 milioane lei.
Unii investitori au tranzactionat si produse structurate, contracte futures si unitati de fond, in valoare cumulata de 736.000 de lei (178.000 de euro), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 52,4 milioane lei (12,6 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, transferurile au insumat doar 289.000 de lei, valoare de peste doua ori redusa mai decat rulajul din sedinta precedenta, de 682.000 de lei.
Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 89.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,56%, la 0,3222 lei.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 51,7 milioane lei (12,5 milioane euro), valoare cu 70% peste lichiditatea de luni, de 30,4 milioane lei (7,3 milioane euro). Un rulaj mai mare a fost atins miercuri, 1 iunie, cand titlurile FP au ridicat lichiditatea la nivelul maxim din ultimele trei luni, respectiv la 140 milioane lei (34 milioane euro).
„Cred ca vom avea sedinte amestecate in aceasta vara, mai degraba cu lichiditate modesta, insa cu certitudine intrerupte de unele perioade mai lichide. Este posibil ca odata depasita luna iulie sa asistam la o crestere sesizabila a volumelor tranzactionate pe masura ce vom avea date pozitive din al doilea trimestru despre economia romaneasca. Evident posibila vanzare a pachetului de actiuni Petrom anuntata de stat ar putea modifica dramatic peisajul actual de pe piata”, a conchis brokerul de la Prime Transaction.
La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene avansau cu pana la 0,6%, recuperand o parte din corectiile din precedentele patru sedinte, insa investitorii sunt precauti din cauza ingrijorarii privind recuperarea economiei globale. In revenire, de cel mult 1,7%, erau si majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est.