SIF-urile au ajuns la active nete de 2,7 mld. euro, nivel cu circa 17% inferior celui de la finele anului 2007, interval in care leul s-a depreciat cu 0,3 % in raport cu moneda euro.
Activele nete ale SIF Moldova au inregistrat o usoara diminuare (-0,14%), in timp ce celelalte SIF au inregistrat cresteri cuprinse in palierul 0,18% la SIF Banat-Crisana si 4,73% la SIF Transilvania.
Comparativ insa cu finele anului 2007, chiar daca au mai recuperat ceva, evolutia activelor nete continua sa fie cu minus la toate SIF, corectiile osciland in intervalul 9,4% la SIF Muntenia si 16,7% la SIF Oltenia.
Preturile de inchidere inregistrate la finele lunii raportate atat fata de luna anterioara, cat si fata de finele anului 2007, prezinta corectii pe linie, acestea incadrandu-se la finele sem.I. a.c. in intervalul 38,5% la SIF Oltenia si 45,1% la SIF Moldova.
Analizand in structura activele, se constata ca pe ansamblul celor cinci SIF, la finele lunii raportate comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt, inregistreaza o usoara apreciere cu circa 1,0 % de la 7,73 mld.lei la 7,80 mld.lei, iar ponderea in total active a ajuns la 75,8%. Ponderea actiunilor cotate cuprinse in investitiile pe termen scurt a ramas insa nemodificata adica tot 99%, in timp ce ponderea tuturor actiunilor cotate in active totale pe ansamblul SIF a scazut de la 81,2% cat era la finele anului 2007, la 76,2% la finele primului semestru.
Deprecierea BVB a afectat puternic cotatia SIF-urilor
Evolutia negativa a Bursei de Valori Bucuresti a afectat in mod puternic nivelul actiunilor SIF-urilor. Analiza efectuata de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania releva ca actiunile cotate care erau pe ansamblu SIF la finele anului 2007 in valoare de 9,55 mld.lei si reprezentau 81,2% din total active, au cunoscut in perioada scursa de atunci corectii succesive, astfel ca la finele lunii iunie valoarea acestora a fost de 7,78 mld.lei (tot 7,78 mld. si in luna mai) ceea ce reprezinta 76,2% din total active.
Analizata pe fiecare SIF in parte, ponderea actiunilor cotate din portofoliu in total active la finele lunii raportate, se prezinta astfel: 73,3% (74,1% mai) la SIF Banat-Crisana, 77,8% (77,5% mai.) la SIF Moldova, 77,9% (76,4% mai) la SIF Transilvania, 73,7% (71,9 mai)% la SIF Muntenia si 84,04% (84,0% mai) la SIF Oltenia.
SIF Moldova si SIF Oltenia, cea mai mare lichiditate
In luna iunie, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 4,42%, respectiv 3,13% din capitalul lor social, in cuantumul a 7.897 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 6.930 tranzactii pe SIF Oltenia.
Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Banat Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna iunie 6.142 tranzactii ce au insumat 2,40% din capitalul social.
Investitiile in industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii iunie pe ansamblul SIF de 19,08 mil.lei, adica cu circa 9 % mai putin decat in luna anterioara si cu peste 27% mai putin decat la finele anului 2007. SIF Muntenia continua sa aibe cu 11,6 mil.lei, cea mai mare expunere pe astfel de instrumente, plasamentele sale in titluri OPCVM/AOPC reprezentand 0,6% din totalul activelor sale, fata de media de circa 0,2% pe ansamblul SIF.
Daca plasamentele in certificate de depozit se mentin in continuare la nivel zero pe ansamblu SIF, plasamentele in titluri de stat si-au continuat trendul crescator, atingand valoarea de 23,3 mil.lei ceea ce reprezinta o crestere cu circa 33% fata de luna anterioara insa ca pondere in total active nu reprezinta decat totusi abia 0,23%. De remarcat ca aceste plasamente se regasesc doar SIF Banat-Crisana cu 6,9 mil.lei SIF Moldova cu 6 mil. si SIF Transilvania cu 10,4 mil.lei.
Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF se situa la finele lunii raportate la 292,4 mil.lei, cu circa 42% mai mult decat la finele lunii mai si reprezenta 2,8% din total active SIF.
Obligatiunile municipale detinute pe ansamblu SIF aveau la finele lunii iunie o valoare de 2,35 mil. lei, ceea ce reprezinta o diminuare cu 6% fata de luna anterioara si doar 0,02% din total active SIF.
In luna raportata, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 6,323 mld.lei adica cu circa 17% inferior celui inregistrat luna anterioara. Exprimata in moneda EURO, capitalizarea la finele lunii raportate era de 1,7 mld.euro. Ca pondere fata de total active nete, nivelul capitalizarii atins la finele lui iunie a.c., a fost de 64%, cel mai mic nivel atins in acest an. Urmare a acestui raport subunitar inregistrat de toate SIF, in luna raportata, actiunile acestora s-au tranzactionat cu un discont substantial.