Alpha Bank Romania a primit recent avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a tranzactiona direct pe BVB.
Banca va oferi si servicii de consultanta, pe langa activitatile de preluare si transmitere a ordinelor de tranzactionare sau realizarea de plasamente de instrumente financiare fara angajament ferm (oferte publice).
Alpha Bank mai trebuie sa obtina calitatea de membru al Fondului de Compensare a Investitorilor.
In prezent, pe BVB opereaza 73 de intermediari, dintre care cei mai multi sunt case de brokeraj.
BVB a anuntat miercuri ca RBS Bank Romania SA a obtinut calitatea de formator de piata (market maker) pentru contractul euro/leu Futures tranzactionat pe piata la termen de la Bucuresti (piata derivatelor).
RBS Bank Romania este prima institutie de credit autorizata in calitate de market maker pe un contract futures valutar listat pe piata de capital din Romania.
„Colaborarea grupului financiar BVB cu un partener in calitate de market maker pe contractul euro/leu Futures este menita sa contribuie la formarea si consolidarea lichiditatii pe piata derivatelor, in beneficiul investitorilor – persoane fizice sau companii – care doresc protejarea investitiilor fata de fluctuatiile cursului valutar”, se arata in comunicatul BVB.
RBS Bank Romania ar putea incepe tranzactionarea pe piata derivatelor de la BVB in calitate de formator in luna aprilie.
De la aceasta data va intra in vigoare „oferta market makeri Derivate: 20-30%”.
Conform acesteia, formatorii de piata inregistrati pe contracte futures valutare beneficiaza de un discount de 20% sau 30% la factura lunara datorata BVB corespunzatoare comisioanelor de tranzactionare aferente tranzactiilor incheiate in cadrul pietelor la vedere administrate de BVB.
Piata derivatelor administrata de BVB a fost lansata in luna septembrie 2007. Instrumentele financiare derivate listate sunt contracte futures avand activ suport indici bursieri, actiuni si valute.