„Asa cum arata cifrele, in cazul pietei de capital din Romania nu se este vorba de o recuperare, ci este o piata in crestere. Chiar daca vom avea corectii, cresterea va continua in perioada urmatoare”, a precizat reprezentantul BCR.
Bursa a crescut continuu in perioada martie-septembrie, urmand evolutia pietelor de capital mature, astfel ca in decurs de numai sapte luni indicele general al BVB, BET-C, a urcat de 2,1 ori comparativ cu nivelul de la finele lunii februarie, cand a atins punctul minim din ultimii 5 ani.
Seria de 7 luni de crestere s-a incheiat in luna octombrie, cand piata a stagnat, la fel ca restul burselor externe. Totusi, comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, bursa era la finele lunii octombrie in crestere cu 34,2%.
Caruntu a adaugat ca Bursa are o „adancime redusa, dar se asteapta ca Fondul Propietatea sa dubleze aceasta adancime”.
„Fondul Proprietatea va fi un inceput pentru bursa, fiind evaluat la trei miliarde euro”, a explicat Caruntu.
Potrivit datelor BCR, comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est, piata de capital din Romania este pentru companii mici si mijlocii, avand doar doua firme cu o capitalizare de peste 1 miliard de euro, dar niciuna cu capitalizare intre 500 milioane euro si 1 miliard de euro. Numai 20 dintre companii au o capitalizare de aproape 50 milioane de euro.
BCR, membra a grupului austriac Erste, este cea mai mare banca din Romania in functie de active, administrand peste 17,2 miliarde euro.