„Indicele BET a indicat in mod clar prin subperformanta sa o lipsa de interes in privinta bursei locale”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
Politica monetara a Fed, care a virat in aceasta toamna din nou inspre expansionism, a impulsionat puternic achizitiile de actiuni, generand trenduri ascendente in pietele de capital americane.
„Perceptia ca Fed va porni ‘tiparnita’ a generat interes pentru actiuni, atat pentru cele americane cat si intr-o serie de economii emergente. Romania nu a aparut insa pe radarul investitorilor globali„, a adaugat Victor Safta.
De la inceputul anului indicele BET a avansat cu 12%, performanta comparabila cu cea a Nasdaq 100. Comparativ cu maximele atinse in aprilie insa, indicele principal al BVB a pierdut 14,2%, versus aprecieri de 3,1% pentru Nasdaq 100 si scaderi de 2,3% in cazul S&P500.
Instabilitatea la nivel politic, schimbarea contextului fiscal fara o perioada de pregatire prealabila si contra-performanta economiei romanesti in context european si regional ar putea explica, printre altele, evitarea BVB de catre investitorii straini, sunt de parere analistii.
„Incepand cu luna aprilie, contraperformanta bursei romanesti a devenit marcata, corectiile severe lasand loc in ultimele luni unei reveniri modeste, sensibil sub cea a pietelor americane. Investitorii ar avea nevoie de semnale economice pozitive si de premisele ferme ale unei predictibilitati fiscale in contextul unei administratii stabile si eficiente pentru a reveni la cumparare la BVB”, a precizat Victor Safta.