Dupa cel mai prost inceput de an din istorie, cu pierderi la nivelul capitalizarii de peste 3 miliarde de euro, Bursa de Valori Bucuresti va continua si in aceasta saptamana perioada de apreciere, inceputa la sfarsitul saptamanii trecute, estimeaza, pentru DailyBusiness, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.
„Piata a intrat pe apreciere odata cu intrarea la tranzactionare a titlurilor Transgaz. Aceste actiuni au readus increderea investitorilor in piata, iar acest lucru s-a simtit la nivelul lichiditatii”, a spus Prunea.
„Cred ca tendinta o sa continue si in aceasta saptamana, singura exceptie putand s-o constituie segmentul SIF-urilor, acolo unde vom cunoaste, probabil, mici variatii, pentru ca aprecierea a fost cam prea brusa. Depinde insa de modul in care vor aprecia investitorii situatia actuala din piata”, a mai spus Prunea.
Fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, considera, la randul sau, ca piata va marca, in aceasta saptamana, o perioada de apreciere, in ton cu revirimentul burselor externe.
„Suntem conectati la miscarile de pe pietele internationale. Modul in care va evolua piata internationala de capital va avea un impact direct si asupra BVB. Cred insa ca piata va merge pe verde, pentru ca ultimele masuri luate de Federal Reserve, in Statele Unite, impreuna cu tendinta de apreciere de pe pietele europene si asiatice, toate acestea au influentat perceptia investitorilor asupra pietelor de capital”, a mai spus Stoica.
El crede ca, in aceasta primavara, bursa va continua sa se aprecieze si ca planurile anterioare ale conducerii BVB, privind cresterea lichiditatii, vor fi stimulate de lansarea unor noi IPO-uri.
„Bursa e pana la urma o piata in care daca stii sa vinzi, atragi si clientii. Lansarea unor noi oferte publice initiale va face „marfa” mult mai atractiva, iar perspectiva intrarii la tranzactionare a titlurilor Erste Bank va schimba imaginea Bursei si va creste increderea investitorilor in piata romaneasca de capital”, a mai spus fostul presedinte al Bursei.
Lichiditate record la Bursa de Valori Bucuresti
Estimarile optimiste vin pe fondul rezultatelor pozitive marcate de bursa la sfarsitul saptamanii trecute. In sedinta de vineri, lichiditatea a urcat la 87 milioane lei (23,08 milioane euro), stabilind un nou record de la inceputul anului.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, a castigat 3,91% si a inchis la nivelul de 7.915,81 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 4,03%, pana la 5.472,58 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) s-a apreciat cel mai mult, cu 6,28%, cea mai mare crestere in decurs de o zi din ultimul an, si a inchis la 65.330,12 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 3,87%, pana la 17.520,41 puncte.
„A fost o sedinta agresiva la cumparare, in special pe sectorul SIF-urilor, dar nici celelalte companii nu au facut nota discordanta, inregistrand cresteri importante. Era de asteptat o revenire, dupa scaderile masive din ultimele sedinte, in plus evolutia de vineri se incadreaza in specificul unei piete mici, emergente, in care s-au facut simtite si ordine la cumparare din partea investitorilor straini”, a declarat Gabriel Necula, broker Prime Transaction.
„Aprecierea indicelui BET-FI pare a fi rezultatul tranzactilor speculative pe termen scurt realizate pentru a se evita expunerea pe o piata marcata de variatii importante de pret”, a declarat Mihai Frunza, analist Vanguard.
Transferurile cu actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras prima lichiditate din piata, de 17,31 milioane lei si au urcat cu 5,38%, pana la pretul de 3,72 lei/actiune, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au atras a doua lichiditate a sedintei, de 11,92 milioane lei, si s-au apreciat cu 2,76%, la 0,7450 lei/actiune.
Pe locul trei s-au clasat actiunile BRD SocGen (BRD) cu o lichiditate de 11,08 milioane lei, iar pe patru s-au situate titlurile SIF Moldova (SIF2), in crestere cu 6,99%, la 2,91 lei, pe fondul unui rulaj de 10,76 milioane lei. Schimburile cu titlurile Transgaz Medias (TGN) au captat a cincea lichiditate din piata, de 8,12 milioane lei, si au castigat 2,73%, pana la cotatia de 282 lei, iar actiunile SIF Muntenia (SIF4) au insumat 6,07 milioane lei, pe o scumpire de 4,86%, la 1,94 lei/actiune.
Pe locurile urmatoare s-au situat, in ordine, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), SSIF Broker Cluj (BRK), Petrom (SNP). Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis la 1,93 lei, in urcare cu 7,82%, cea mai puternica apreciere de pe sectorul societatilor de investitii financiare, pe fondul unei lichiditati de 2,41 milioane lei.