Prunea apreciaza ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va reveni din depreciere spre sfarsitul anului.
Cotatiile bursiere au scazut fata de cele din vara, iar momentul poate fi speculat eficient de catre investitori, considera brokerii.
„Scaderea capitalizarii bursiere din ultimele doua luni nu trebuie sa ingrijoreze. Este un efect al situatiei de pe pietele internationale si a problemelor economice interne. Cred insa ca spre sfarsitul anului si inceputul anului viitor, bursa isi va reveni, iar actiunile vor creste”, mai spune Prunea.
Stoica: Moment de cumpana pentru BVB
Bursa de Valori a pierdut in ultimele doua luni 6,3 miliarde de euro la nivelul capitalizarii bursiere. Valoarea de piata a companiilor listate pe BVB a ajuns la 25,7 miliarde de euro, in conditiile in care pe 24 iulie atingea maximul de 32 miliarde de euro. Specialistii spun ca bursa se afla acum intr-un moment de cumpana si ca modul in care vor actiona investitorii va determina viitorul parcurs al institutiei.
„Trecem intr-adevar printr-un moment de cumpana. Criza de pe piata americana a creditelor, ce a avut un impact puternic in toate pietele de capital internationale, ne-a afectat si pe noi, iar acest lucru s-a reliefat si in capitalizarea bursiera”, explica Septimiu Stoica, presedintele BVB.
„Au venit apoi rezultatele interne mai putin bune in ceea ce priveste economia, de la accentuarea deficitului comercial, cresterea inflatiei, reducerea investitiilor si pana la problemele politice. Toate acestea au influentat comportamentul investitorilor, a fost un fel de guturai generalizat”, explica Stoica.
In opinia lui Petru Prunea, presedinte consiliul de administratie SSIF Broker, criza de capitalizare si lichiditatea scazuta de pe BVB reprezinta, in mod paradoxal, un moment benefic, de asanare a sectorului bursier.
„Asistam si vom asista la o reasezare a investitiilor, se vor evidentia mai clar ce plasamente sunt bune, solide, de viitor si care sunt speculative. Astfel de momente, prin care trece BVB in prezent, sunt cateodata benefice. Reprezinta un fel de dus rece ce curata problemele dintr-o piata ce are nevoie de asanare, de reasezare”, a declarat Prunea.
Scaderea bursei, accentuata in ultimele doua luni, s-a reliefat cel mai sensibil pe sectorul SIF-urilor, cele mai tranzactionate dar si cele care au scazut cel mai mult. SIF Moldova a pierdut, de pilda, 14 bani fata de prima cotatie din 2007, in timp ce SIF Banat Crisana a ajuns in jurul aceleiasi cotatii pe care o avea la 3 ianuarie.
[quote=Petru Prunea, presedinte SSIF Broker]Cine cumpara acum, va avea de castigat in iarna[/quote]
In ceea ce priveste indicii, BET si BET-C au scazut fata de finele lunii iunie cu peste 11 %, iar BET-FI a pierdut, in ultimele doua luni, mai mult de jumatate din castigul pe acest an.
„Dincolo de deprecierile din ultima vreme, cotatiile sunt insa in crestere, daca luam tot anul”, spune Prunea. „Daca va uitati la bursa din Londra, cu siguranta nu o sa vedeti cresteri ca la noi. Asa ca bursa romaneasca ramane la cote performante, dincolo de fluctuatiile din ultima vreme”, a mai spus Prunea.
Intr-adevar, fata de inceputul anului, BET C s-a apreciat cu 31%, BET a adunat peste 18 procente in plus, iar BET FI a crescut cu 21,5 %.
„Sunt momente si momente. Chiar daca sfarsitul lui august si luna septembrie au marcat o scadere privind lichiditatea, pe fondul reducerii volumului tranzactiilor si comportamentului retinut al investitorilor, tendinta generala este una pozitiva”, este de parere si presedintele BVB, Septimiu Stoica.
Bursa se reformeaza, pentru a atrage investitorii
Perioada de convulsie de pe BVB, anuntata in principal de criza creditelor imobiliare din Statele Unite, dar si de performantele economice mai putin bune, a determinat conducerea bursei sa accelereze procesul de reformare, de reasezare a mecanismelor bursiere, pentru a da investitorilor o imagine cat mai clara cu privire la plasamente. Printre cele mai vizibile si cele pe care se mizeaza cel mai mult, sunt recalcularea indicilor si introducerea derivatelor.
Dupa ce, la finele lunii august, componenta cosului indicelui BET a fost modificata, pe 14 septembrie, au intrat la tranzactionare derivativele pe BET.
A urmat apoi, zilele trecute, ajustarea componentei indicelui compozit al bursei, BET-C, cu noul numar de actiuni al companiilor Electrocontact, Turism Felix si Zimtub, rezultate in urma majorarii de capital. Apoi, conducerea BVB a rectificat ponderile societatilor de investitii financiare (SIF) in indicele BET-FI.
Saptamana aceasta, urmeaza un nou moment important. BVB lanseaza in piata BET-FI Index Futures, al doilea instrument derivat, construit pe indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare.
De la 1 octombrie, va urma un alt moment semnificativ in efortul general al BVB de a se adapta realitatii investitionale. Ponderile titlurilor din indicele BET vor fi din nou modificate, criteriul fiind cel al lichiditatii. Va creste, in principal, ponderea actiunilor Rompetrol Rafinare si Biofarm Bucuresti, doua dintre cele mai active titluri din piata.
Septimiu Stoica, presedintele BVB, spune ca modificarile si completarile aduse indicilor bursieri, din aceasta perioada, urmaresc sa creasca relevanta indicilor bursei si sa transforme indicii BET si BET-FI, in principal, in active suport pentru piata instrumentelor financiare derivate din Romania si pentru crearea de produse financiare structurate.
„Noile metodologii de calcul permit inregistrarea si reflectarea celor mai subtile miscari ale preturilor actiunilor in piata, nu doar ca urmare a tranzactiilor, dar si ca efect al evenimentelor corporative (acordari de drepturi de preferinta pentru subscrierea de actiuni noi in cadrul majorarilor de capital, splitarea pretului actiunilor sau consolidarea acestuia, acordarea de actiuni gratuite etc)”, declara Stere Farmache, directorul general al BVB.