Cei circa 12.000 de investitori care au plasat 1,8 mld. euro in oferta publica initiala Transgaz, de peste 28 de ori peste valoarea ofertei, vor primi dividende pe 2008 de minim 5% din valoarea profitului companiei, adica peste 3 mil. euro.
DailyBusiness: Ce ne puteti spune despre numarul investitorilor straini care au plasat bani in oferta Transgaz?
Dana Mirela Ionescu: Investitorii romani au dominat in totalul subscrierilor, acestia avand o pondere de 96,98%. Ca numar de actiuni subscrise, investitorii straini au avut insa o pondere de 40,28%, desi au reprezentat doar 3,02% din totalul subscrierilor.
DB: Care a fost situatia subscrierilor pe tara?
DMI: Cele mai multe actiuni, 53,67%, au fost subscrise de bucuresteni, restul de 46,33% fiind subscrise de romanii din celelalte judete. Acestia detin insa cea mai mare pondere, 66,01% in totalul numarului de subscrieri, in timp ce bucurestenii au reprezentat restul de 33,99%.
DB: Dar pe judete, care a fost situatia subscrierilor?
DMI: Romanii din zona Ardealului, din judete ca Sibiu, Cluj, Dej si Brasov au subscris cele mai multe actiuni Transgaz (peste 3,5%), in timp ce romanii din judete ca Gorj, Vaslui si Craiova au subscris cele mai putine actiuni din oferta (sub 0,1%). De asemenea, banii pentru actiunile nealocate s-au returnat integral investitorilor pana pe data de 19 decembrie, cu toate ca termenul limita era 9 zile mai tarziu.
DB: Cat la suta din profitul Transgaz va fi alocat pentru dividende? Cat vor primi cei circa 12.000 de investitori?
DMI: Compania trebuie sa aloce minim 50% din profit pentru dividende. Investitorii detinand 10% din capital, vor primi cel putin 5% din profitul Transgaz pe 2008.
DB: In afara de oferta Transgaz, in valoare de circa 65 milioane euro, ce alte oferte publice initiale ati mai intermediat?
DMI: Raiffeisen Capital&Investment a intermediat listarea Transelectrica si Flamingo prin oferta publica initiala. Cele doua proiecte au valorat 35 milioane euro, respectiv 12,5 milioane euro.
DB: Care ar fi diferenta dintre cele doua operatiuni?
DMI: Oferta Transelectrica a fost suprasubscrisa de 6,5 ori, in timp ce oferta Flamingo, de 3,7 ori. Spre deosebire de Flamingo, unde investitorii straini au subscris 60% din actiunile din oferta, la Transelectrica investitorii romani au predominat, cu 75% din totalul actiunilor subscrise.
DB: Ce alte tipuri de tranzactii ati mai intermediat, in afara de oferte publice initiale?
DMI: RCI a intermediat, de asemenea, oferte publice de preluare urmate de delistare, oferte publice de obligatiuni bancare si municipale, precum si tranzactionari de drepturi de preferinta si majorari de capital in baza drepturilor de preferinta.
DB: Care este valoarea totala a tranzactiilor intermediate de RCI?
DMI: Desi proiectele mentionate insumeaza circa 200 milioane de euro, valoarea totala a tranzactiilor intermediate de RCI depaseste jumatate de miliard de euro.