„Reamintim ca obligativitatea derularii OPP de catre persoanele sau grupul de persoane cu care aceasta actioneaza in mod concertat (detineri directe) este prevazuta in Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, in vigoare din 29 iulie 2004, iar obligativitatea efectuarii OPP in cazul detinerile indirecte a fost introdusa in legislatia romana prin Regulamentul CNVM nr. 31/2006, in vigoare din 04 ianuarie 2007”, se arata in comunicatul Asociatiei.
In conditiile in care ofertele publice de preluare obligatorii trebuia efectuate de noii actionari in termen de maxim 2 luni sau 3 luni din momentul depasirii pragului de 33% (sau 50%, dupa caz), reprezentantii Asociatiei considera ca „atitudinea pasiva a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin tergiversarea adoptarii Instructiunii privind detinerile directe si indirecte este clar in favoarea actionarilor majoritari”.
Reprezentantii AIPC spun ca „tergiversarea” este indreptata impotriva actionarilor minoritari, intrucat termenele limita pentru OPP au fost depasite de mult, iar actionarii minoritari nu mai au astfel posibilitatea de a se retrage din aceste societati la un pret echitabil.
Printre cele 20 de societati listate pe Bursa de Valori Bucuresti, care au depasit deja termenul legal pentru lansarea ofertelor publice de preluare obligatorii, enumerate de AIPC se numara:
Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services, Ardaf, Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, COMCM SA Constanta, Altur Slatina SA (unde este actionar indirect Catalin Chelu), Remat Maramures, Dunapref Giurgiu (unde este prezent Horia Simu), Vulturul Comarnic, Zimtub Zimnicea (Ioan Niculae) si Zentiva.