- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Austriecii de la MFC Commodities incep executarea silita a grupul SCR

31 Mar, 16:51 • Redactia DailyBusiness
Compania austriaca MFC Commodities a decis sa demareze executarea silita a grupului SCR, detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, dupa ce doua firme din grup nu si-au platit integral datoriile catre companie.
Austriecii de la MFC Commodities incep executarea silita a grupul SCR

„Situatia financiara a Grupului SCR pare a fi mai mult decat critica, avand in vedere ca, pentru a doua oara, A1 si A4 care au achizitionat in 2004 de la grupul austriac MFC Commodities actiunile Somes Dej, nu au efectuat platile convenite in contractul de vanzare de actiuni”, se explica intr-un comunicat al companiei austriece.

Prin urmare, MFCC a decis sa puna in executare silita gajurile aferente acestor obligatii de plata conform contractului.

Gajurile vizate de executarea silita sunt reprezentante de niste actiuni detinute de firma A1 la societatea Somes Dej.

„Incapacitatea sau reaua vointa a Grupului SCR de a-si onora datoriile arunca mari dubii atat asupra situatiei financiare a grupului care se autodeclara ca fiind cel mai dinamic din Romania, cat si asupra integritatii unui om a carui avere valora conform Forbes peste 180 milioane euro si caruia ii place sa se prezinte in presa financiara drept un om de afaceri vizionar”, au declarat reprezentantii MFCC.

Ei au adaugat ca circumstantele demonstreaza din nou „riscurile la care se expun investitorii straini cand dezvolta afaceri in Romania”.

Reprezentantii MFC Commodities au mentionat ca incercarile anterioare ale companiei si invitatia adresata lui Stefan Vuza de a solutiona problemele existente intr-o maniera comerciala „s-au soldat cu trimiterea la negocieri a unui reprezentant fara mandat si transmiterea unei oferte ridicole”.

Austriecii au mai spus ca nu doresc sa suporte „consecintele si pretul managementului defectuos de la Somes Dej”.

Ei au dat ca exemplu de management defectuos realizarea unor investitii in productia de celuloza, pentru ca aceasta parte a combinatului sa fie inchisa ulterior, masura ce a dus la concedierea a mai mult de 400 de angajati.

De asemenea, au precizat si desemnarea manageri fara experienta calificata in domeniul celulozei si hartiei.

Un alt exemplu dat de austrieci este intocmirea si incercarea de punere in practica a unor „planuri meschine cum ar fi transferul unor parcele din terenul combinatului aflate in mijlocul acestuia catre o alta companie din cadrul grupului SCR (A6) in scopul realizarii unei unitati de productie de energie verde, desi reziduurile din productia de celuloza care ar fi constituit materia prima pentru productia de energie verde, inchizand astfel circuitul, nu mai exista, avand in vedere inchiderea sectiei de celuloza”.

MFC Commodities si SIF Banat Crisana s-au opus prin vot vanzarii terenurilor mentionate mai sus catre o alta companie din cadrul SCR Grup in cadrul Adunarii Actionarilor Somes care a avut loc in decembrie 2009. „MFC Commodities a obtinut deja in instanta suspendarea efectelor hotararii actionarilor pe cale de ordonanta presedintiala”, au conchis reprezentantii companiei austriece.

Somes Dej are in prezent un capital social de 26,46 milioane lei, divizat in 12,6 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,10 lei. Actiunile Somes Dej se tranzactioneaza la categoria Nelistate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul SMS.

Somes este controlata de firma A1 Impex SRL, cu o detinere de 62,60% din capitalul social. De asemenea, SIF Banat-Crisana (SIF1) are 13,12% din titluri.

Somes Dej are o valoare de piata de 25,2 milioane lei (6,15 milioane euro), aferenta cotatiei de 2 lei, inregistrata in sedinta bursiera din 10 martie.

Stefan Vuza nu a putut fi contactat pana la momentul publicarii acestui articol.