- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Batalia pentru SIF-uri se muta in Parlament

25 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Initiativa senatorului PD-L Ovidiu Marian, membru in Comisia Buget Finante, de a propune adoptarea, pana in toamna, a unei legi prin care sa fie eliminate restrictiile privind detinerea actiunilor la societatile de investitii financiare, a starnit un nou val de reactii pro si contra in piata de capital si a ridicat miercuri cotatia SIF-urilor pana aproape de pragul maxim, de 15%.
Batalia pentru SIF-uri se muta in Parlament

In timp ce suporterii eliminarii pragului de detinere de 1% la SIF-uri saluta initiativa, considerand-o o „mini-revolutie” in piata de capital, adversarii acuza imixtiunea politicului in business si ameninta cu Curtea Constitutionala.

In prezent, legea interzice investitorilor sa detina mai mult de 1% din actiunile celor cinci societati de investitii financiare, in conditiile in care SIF-urile detin pachete importante de actiuni la o serie de companii, precum BCR (30%) sau BRD (20%), dar si alte sute de pachete de titluri la companii, titluri subevaluate in cele mai multe cazuri.

Argumente pro si contra

„Actionarii SIF-urilor sunt, in prezent, cu mainile legate„, spune senatorul PD-L Ovidiu Marian.

„In conditiile in care nu au dreptul de a detine mai mult de 1%, nu isi pot exercita drepturile legale, de la majorarea investitiei, la convocarea AGA la dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulative”, considera paralmentarul.

[quote=Ovidiu Marian, senator PD-L]Mentinerea pragului de detinere de 1% la SIF-uri reprezinta o impiedicare a initiativei private. Este practic imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii[/quote]
Senatorul a explicat ca a elaborat acest proiect de lege in urma cu 3 luni, timp in care s-a consultat cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si expertii, estimand ca propunerea are sanse mari de reusita. PD-L, impreuna cu PSD, detin, de altfel, o majoritate confortabila in parlament, iar senatorul spune ca are deja asigurate cel putin 20% din voturi.

„Am depus, impreuna cu cativa colegi, la Biroul Permanent al Senatului, aceasta initiativa. Urmeaza sa vedem cand si in ce conditii va incepe dezbaterea. Dupa analiza in comisii, estimez ca proiectul va ajunge in plen pe la sfarsitul lui septembrie-inceputul lui octombrie cand vom am putea avea un vot”, a explicat senatorul.

Initiativa parlamentarului, lansata in presa marti-seara, a aruncat in aer cotatiile SIF-urilor, miercuri dimineata. Dupa ce conducerea bursei a decis suspendarea titlurilor timp de 30 de minute, pentru a da dreptul investitorilor sa se informeze cu privire la acest demers, a urmat un adevarat iures pe bursa, titlurile apreciindu-se spectaculos, pana aproape de limita maxima, de 15%.

Entuziasmul s-a temperat in partea a doua a sedintei, avansul general fiind de 11%.

Dincolo de prima reactie, resimtita de bursa, initiativa a adus un nou schimb de replici dure intre suporterii si adversarii mentinerii pragului de detinere de 1%.

Directorul general Broker Cluj, Grigore Chis, a declarat ca initiativa i se pare absolut normala si o sustine, considerand ca se va indrepta o aberatie legislativa. Omul de afaceri Catalin Chelu, actionar la SIF-uri, a declarat, la randul sau, ca propunerea legislativa este una absolut normala, fiind singur ca va avea sanse de castig.

[quote=Catalin Chelu, om de afaceri]Cu trei cuvinte pot sa rezum: Se face dreptate[/quote]
Dorin Ghidiu, investitor in piete de capital, a declarat ca, daca initiativa se va concretiza, „ea va insemna cu singuranta o mini-revolutie pe piata de capital”.

„Eu judec din perspectiva pietei. Deci, din aceasta perspectiva initiativa vine cum nu se poate mai oportun. Pe de alta parte, faptul ca pragul la SIF s-ar putea ridica sau elimina nu inseamna ca SIF-urile ar putea deveni mult mai performante peste noapte”, a spus Ghidiu.

Seful SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat ca propunerea Parlamentului este salutara, dar ca trebuie vazut in ce mod se va concretiza.

In cealalta tabara, initiativa senatorului democrat-liberal a starnit ingrijorare. Presedintele SIF Muntenia, Pavel Petre Szel, a declarat ca propunerea senatorilor o considera o imixtiune a politicului in viata unor companii private, opinie sustinuta si de Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, care a precizat ca „forul legislativ nu poate decide pentru o societate privata”.

La randul sau, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), Ioan Cuzman, a sugerat existenta unei legaturi intre demersul din Parlament si tentativa de actiune concertata a investitorilor de la SIF 1, care au incercat sa preia conducerea societatii la AGA din 25 aprilie.

„Atunci s-a incercat fortarea pragului de detinere peste 1%, de catre mai multe persoane care au actionat concertat, in conditiile in care fusesera avertizati de autoritati sa-si reglementeze situatiile si sa intre in legalitate”, a spus Cuzman.

[quote=Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana]Problematica desfiintarii pragului de detinere este o chestiune deosebit de complexa, cu implicatii majore si, ca atare, trebuie tratata cu multa prudenta[/quote]
Potrivit vicepresedintelui SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, dincolo de argumente si contraargumente, cert este ca, daca legea va fi aprobata, SIF-urile vor trebui sa se conformeze.

Toamna se numara actionarii de la SIF-uri

Dincolo de initiativa parlamentara, suporterii eliminarii pragului la SIF-uri continua razboiul si in justitie, la Curtea Constitutionala, acolo unde o firma galateana, Comrimet SA, in spatele careia s-ar afla omul de afaceri Catalin Chelu, conform speculatiilor din presa, a cerut constatarea neconstitutionalitatii pragului de detinere la SIF-uri. Procesul a ajuns in faza finala, insa verdictul, ce urma sa fie dat inca de pe 2 iunie, a fost amanat pentru 16 iunie, iar apoi pe 7 iulie.

Cu un alt demers in justitie a amenintat si conducerea SIF Transilvania care a anuntat, saptamana trecuta, ca va actiona in judecata Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru ca a refuzat aprobarea deciziei actionarilor societatii de investitii de a majora pragul de detinere la 5%.

Vom continua procesele pentru a demonstra neconstitutionalitatea acestui prag de detinere, introdus in mod abuziv de Guvern”, a declarat seful SIF Transilvania, Mihai Fercala.

O majorare a pragului la 5% este, de altfel, solutia de rezerva in acest razboi, o varianta agreata, intr-o oarecare masura si de adversarii inversunati ai eliminarii pragului.

„Eu cred ca trebuie sa se aiba in vedere, in primul rand, ca SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv si trebuie sa fie protejate, in special, impotriva unor preluari ostile”, a explicat Ioan Cuzman, seful SIF Banat-Crisana, care vede mai sanatoasa o ridicare treptata a pragului de detinere.

„Legea 297 (legea pietei de capital – n. red.) nu este o inventie romaneasca. A fost facuta cu consultanta europeana, iar pragul de 1% a fost stabilit special pentru a permite dezvoltarea sanatoasa a pietei de capital. O concentrare a capitalului in mainile unor investitori restransi ar fi daunatoare pietei”, a mai spus Cuzman.

In replica, investitori grupati in jurul Asociatiei Investitorilor in Piata de Capital, au declarat ca o astfel de limitare ar fi fost justificata in ipoteza in care statul ar fi detinut participatii la SIF-urilor, insa capitalul social al SIF-urilor este in totalitate privat.

Marii investitori ocolesc piata de capital din Romania sau isi pastreaza investitiile la un nivel de redus si din cauza interventiei nepermise a statului in viata unor societati private, exemplu cel mai elocvent ar fi cel limitei de detinere la SIF-uri”,au declarat investitoriii, intr-o scrisoare deschisa adresata Curtii Constitutionale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci