„Au fost aprobate toate punctele de pe ordinea de zi, printre care si tariful pentru accesul brokerilor pe noua platforma Global Vision, stabilit la 250 de euro pe luna. Insa, in primul trimestru din 2010, brokerii vor fi scutiti de la plata acestuia. Tot azi (joi – n.r), Consiliul de Administratie al Bursei a ales BCR pentru intermedierea listarii Sibex pe piata proprie”, a afirmat Todarita.
Conducerea Sibex a anuntat, la finele lunii octombrie, ca vrea ca listarea pe piata proprie sa fie intermediata de un broker care nu este actionar al operatorului de piata si nu are reprezentanti in conducerea altor institutii de pe piata de capital.
Astfel, intermediarul nu trebuie sa fie reprezentat in conducerea vreunei burse, depozitar central sau casa de compensare.
In urma deciziei de joi, o actiune Sibex va fi convertita in 10 actiuni, cu o valoare nominala de un leu si in consecinta numarul titlurilor va creste de la 2,15 milioane la 21,5 milioane de unitati, fara sa se modifice capitalul social. Bursa detine un capital de 21,5 milioane lei.
Actionarii bursei sibiene au aprobat si in luna aprilie splitarea valorii nominale a titlurilor, de la 200 de lei la 10 lei, tot cu scopul tranzactionarii titlurilor pe piata reglementata la vedere.
Sibex a planificat lansarea pietei la vedere pentru 22 ianuarie, odata cu introducerea unei noi platforme de tranzactionare pentru derivate.
„Intre 20 si 22 noiembrie va avea loc reatestarea firmelor de brokeraj pentru a putea tranzactiona pe noua platforma, iar pe 14 decembrie vor incepe transferurile cu derivate pe aceasta. Pe 22 ianuarie vom lansa oficial piata spot pe noua platforma, si vom lista actiunile Sibe. In trei saptamani vom finaliza documentatia necesara operatiunii”, a declarat Teodor Ancuta, presedintele-director general al Sibex.
El a adaugat ca Sibex va semna saptamana viitoare contractul cu BCR pentru intermedierea listarii, iar operatiunea va avea loc in mod direct, fara oferta publica initiala.
Bursa de la Sibiu detine 57,75% din actiunile Depozitarului Sibex, iar printre actionari se mai numara SIF Oltenia (SIF5), SIF Muntenia (SIF4), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2), care au impreuna o participatie de 20%, dar si mai multe firme de brokeraj.