- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Biofarm, Antibiotice, Oltchim si Condmag intra in calculul unui indice bursier regional

11 Dec, 16:00 • Redactia DailyBusiness
Companiile Antibiotice, Biofarm, Condmag si Oltchim fac parte din componenta noului indice regional CECE MID, lansat marti de Bursa din Viena, si care cuprinde alte 26 de companii cu capitalizare mare listate la bursele din Europa Centrala si de Est, a anuntat Wiener Boerse.
Biofarm, Antibiotice, Oltchim si Condmag intra in calculul unui indice bursier regional

Alte companii care intra in componenta acestui indice sunt Millennium Bank, companie listata la Bursa din Varsovia, AAA Auto Group, listata la Bursa din Praga si Intereuropa, companie de transport industrial din Slovenia.

Companiile cuprinse in indicele nou lansat ar trebui sa faca parte din indicele CECE Extended, dar nu sunt incluse din cauza gradului de capitalizare si a volumului de tranzactionari reduse, a mentionat bursa vieneza. Titlurile din CECE MID vor putea sa fie incluse in structura Indicelui CECE Extended cand vor indeplini criteriile privind capitalizarea si volumul de tranzactionari.

In prezent, CECE MID cuprinde titluri cotate la bursele din Bucuresti, Praga, Varsovia, Budapesta, Belgrad, Sofia, Ljubljana si Zagreb, cu un numar maxim de sase membri din fiecare tara, cu scopul de a mentine structura indicelui cat mai diversificata. Ponderea totala a unei piete in structura indicelui este limitata la maxim 40%, iar ponderea totala a unui membru individual la 10%.

CECE MID este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free float-ului. Indicele este calculat si afisat in timp real in euro si dolari si poate fi folosit ca activ suport pentru produse structurate, cat si pentru produse derivate standard precum contractele la termen – futures si options.

O analiza a parametrilor de calcul are loc trimestrial, iar compozitia indicelui este revizuita si ajustata, daca este cazul, o data la sase luni.

Wiener Boerse calculeaza si disemineaza in prezent 30 de indici, incluzand CECE MID, din care 22 monitorizeaza evolutiile nationale, regionale si sectoriale din tarile Europei Centrale, de Est si Sud-Est.

Bursa din Viena are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanta si, mai ales, pe partea de tranzactionare si calcul al indicilor.

Cu bursa bucuresteana, primii pasi in colaborare au fost intreprinsi in 2004, cand a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, incepand din 15 martie 2005, Wiener Boerse sa calculeze si sa marketeze pe plan international indicele ROTX (Romanian Traded Index).

In martie 2006, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a semnat cu
Wiener Boerse, institutie fondata in 1771, avea la 31 octombrie 2007 o capitalizare a pietei de 170,3 miliarde euro, in crestere cu 16,5% fata de finalul anului 2006, iar volumul lunar de tranzactionare a ajuns in octombrie la 14,8 miliarde euro, de la 10,5 miliarde euro in ultima luna a anului trecut.

Urmărește Daily Business pe Google News