Romanian
 - 
ro
Economie

Bitcoin bate record după record! Cât timp își va continua ascensiunea moneda virtuală

13 Mar, 22:06 • Cornel Ghimeșan
Bitcoin, cea mai răspândită și cunoscută monedă virtuală, a revenit în forță pe scena financiară mondială și a bătut record, după record în această primăvară, după ce a atins o serie de maxime istorice.
Bitcoin bate record după record! Cât timp își va continua ascensiunea moneda virtuală

Bitcoin bate record după record! Claudiu Cazacu, expert în strategii la XTB România, spune că această creștere rapidă vine după o perioadă lungă, de peste un an, de ceea ce el numește „semiobscuritate”, care s-a încheiat la începutul iernii trecute, scrie capital.ro. 

Citește și Bitcoin atinge un nou record. Peste 72.000 de dolari pentru această monedă

Bitcoin bate record după record!

„Avansul a avut loc mai ales în ultimele săptămâni, valul fiind suficient de puternic, astfel încât corecțiile semnificative să lipsească.

Entuziasmul noilor posibilități de a investi în Bitcoin via ETF-uri, neliniștile de ordin geopolitic și expectațiile de scădere a dobânzii în SUA și Europa au contribuit la performanța accentuată a criptomonedei”, a declarat Claudiu Cazacu.

Marți seară, la cotațiile de la ora 23:15, Bitcoin a înregistrat o creștere de 60% de la începutul anului. Experții spun că aceasta este o creștere impresionantă de 220% în ultimele 12 luni și un salt remarcabil de 357% față de minimele înregistrate pe 21 noiembrie 2022.

Totodată, Ethereum a înregistrat și ea creșteri fabuloase de 67% anul acesta, cu toate că mai are nevoie de o creștere de peste 15% pentru a ajunge măcar la vârful atins în noiembrie 2021.

Cu toate acestea, Bitcoin-ul rămâne în continuare cel  care a atins o cotă de 51,6% din capitalizarea totală a criptomonedelor, marcând cel mai înalt nivel din ultimii aproape trei ani. Cu toate acestea, un indicator al sentimentului, compilat de Coinmarketcap, a atins nivelul de 91,7 puncte din 100, indicând o stare de „lăcomie extremă”.
Specialiștii atrag atenția că acest lucru ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru cei care se arată prea entuziaști.

Minimul indicatorului, înregistrat la 12 septembrie, la 31,8 puncte, a coincis cu un minim de 25.160 de dolari pentru Bitcoin.

„Creșterea inflației în SUA «a scuturat» doar o mică parte din entuziasm, Bitcoin înregistrând marți o scădere de 1,5%. Riscuri la adresa avansului febril sunt numeroase – de la o modificare a reglementărilor în sens restrictiv, până la preocupări referitoare la consumul masiv de energie electrică.

Programul electoral al candidatului democrat la alegerile din SUA, actualul președinte Joe Biden, include o acciză 30% pentru electricitatea consumată pentru producerea de criptoactive. Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului pentru un set de reguli care ar viza diminuarea interesului față de activitatea de «mining», în vederea reducerii consumului de energie și, implicit, a efectelor asupra planetei, atât în SUA, cât și în alte regiuni”, a transmis consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Potrivit lui, acești factori pot avea un impact semnificativ în următoarele câteva luni, dar principala provocare pe termen scurt ar putea fi o marcantă colectare a profiturilor din partea investitorilor de talie mare. Acest lucru ar putea conduce la o schimbare bruscă a perspectivei și din partea altor segmente ale participanților pe piață.

Claudiu cazacu a subliniat că în acest moment investitorii sunt conduși de impulsul de a urmări trendul și de dorința de a nu „scăpa trenul” înaintea unei noi „înjumătățiri”, pragul de la care recompensa pentru efortul de procesare numerică prin care sunt create monedele BTC scade la jumătate. Mai mult, consultantul XTB spune că de la începutul anului, potrivit unei analize a 3iQ, fondurile ETF au cumpărat în medie 4.000 de BTC pe zi de la lansarea din ianuarie, în timp ce volumul creat zilnic prin „mining” a fost de 900 de BTC pe zi.

Citește și Bitcoin atinge un nou maxim în doi ani, depășind pragul de 60.000 de dolari

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Emisiunea din România care oferă cel mai mare premiu din televiziune. Câștigătorul primește 120.000 de euro
Emisiunea din România care oferă cel mai mare premiu din televiziune. Câștigătorul primește 120.000 ...
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
Gata cu abuzurile angajatorilor asupra muncitorilor români din Spania! Documentul pe care angajații români îl vor primi lunar alături de fluturașul de salariu
Gata cu abuzurile angajatorilor asupra muncitorilor români din Spania! Documentul pe care angajații ...
S-a scumpit motorina! Care sunt, marți, prețurile la pompă
S-a scumpit motorina! Care sunt, marți, prețurile la pompă
Care este cel mai sigur loc din mașină în cazul unui eveniment rutier
Care este cel mai sigur loc din mașină în cazul unui eveniment rutier
Bani europeni pentru sprijinirea a peste 450.000 de români! Cum vor fi cheltuiți
Bani europeni pentru sprijinirea a peste 450.000 de români! Cum vor fi cheltuiți
Cel mai tare test IQ din 2025. Unde este astronomul?
Cel mai tare test IQ din 2025. Unde este astronomul?
Zara închide mai multe magazine, deși compania a înregistrat o creștere a profitului. Aproape 1.300 de angajați rămân fără loc de muncă
Zara închide mai multe magazine, deși compania a înregistrat o creștere a profitului. Aproape 1.300 ...
Piața muncii în 2025. Concedieri, interzicea muncii de acasă și șefi tot mai toxici: „Dacă ești leneș, pot găsi pe cineva care să te înlocuiască”
Piața muncii în 2025. Concedieri, interzicea muncii de acasă și șefi tot mai toxici: „Dacă ...
Horoscop săptămânal Cristina Demetrescu. Zodia care aşteaptă câştiguri până la finalul lunii februarie
Horoscop săptămânal Cristina Demetrescu. Zodia care aşteaptă câştiguri până la finalul lunii ...
Testare gratuită în București, pentru depistarea HIV și a virusurilor hepatitei. Rezultatul se dă rapid
Testare gratuită în București, pentru depistarea HIV și a virusurilor hepatitei. Rezultatul se dă ...
Trump spune că se va întâlni cu Zelenski ”săptămâna asta sau cea viitoare”. Putin vede ”necesară” prezența Europei la negocierile pentru pace, însă abia după discuțiile Rusia-SUA
Trump spune că se va întâlni cu Zelenski ”săptămâna asta sau cea viitoare”. Putin vede ”necesară” ...
Dacia, în topul vânzărilor auto din Europa la început de 2025
Dacia, în topul vânzărilor auto din Europa la început de 2025
Musk îi somează din nou pe bugetari să spună ce fac la muncă. Mulți i-au răspuns ironic. ”Mi-am plimbat câinele, am antrenat echipa de baschet a fiului meu”
Musk îi somează din nou pe bugetari să spună ce fac la muncă. Mulți i-au răspuns ironic. ”Mi-am ...
O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! Avertismentul specialiștilor de la Securitate Cibernetică
O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! ...
Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane de voturi. Cum adică discută numai cu poporul? Omul ăsta, dacă ar câștiga, ar pretinde să desființeze tot”
Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane ...
Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz
Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz
Adriana Bahmuțeanu nu-și mai recunoaște copiii. Eduard și Maximus o tratează ca pe un dușman: „M-a împins când i-am spus ‘Bună, mami!’”
Adriana Bahmuțeanu nu-și mai recunoaște copiii. Eduard și Maximus o tratează ca pe un dușman: „M-a ...