Bursele europene au înregistrat o revenire semnificativă joi, susținute de măsurile luate de Banca Centrală Europeană (BCE), care a redus dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, până la 2,5%. Decizia BCE a fost anticipată de analiști și a fost percepută drept un semnal favorabil atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru creditare, stimulând astfel o reacție pozitivă pe piețele financiare, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Bursele europene au închis luni în creştere uşoară, cu 1,3%, în ziua învestirii lui Donald Trump
În urma acestui anunț, indicele paneuropean Stoxx 600 a înregistrat un avans de 0,13%, revenind din zona negativă, iar în Germania, indicele DAX a crescut cu 1,6%, atingând un nou maxim istoric. Această creștere a fost susținută de optimismul privind expansiunea economică, dar și de un acord politic important referitor la reformarea reglementărilor fiscale privind datoria publică.
Unul dintre sectoarele care a beneficiat semnificativ de aceste măsuri a fost industria auto, care a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri, înregistrând un avans de 2,5% în indicele Stoxx Auto.
Această redresare a venit pe fondul unei scutiri temporare anunțate de președintele american Donald Trump pentru importurile auto din Uniunea Europeană, ceea ce a stimulat încrederea investitorilor.
Printre cei mai mari câștigători din acest sector s-a numărat Stellantis, compania-mamă a mărcilor Jeep și Dodge, care a înregistrat o creștere de 2%. Sectorul aviatic și cel logistic au fost, de asemenea, printre cele mai atractive pentru investitori.
Acțiunile Air France-KLM au crescut cu 32%, după publicarea unor rezultate financiare mult peste așteptările pieței, în timp ce Lufthansa a înregistrat o creștere de 12%, susținută de rezultate mai bune decât prognozele analiștilor.
Pe de altă parte, Deutsche Post (DHL) a avut o performanță pozitivă, cu o creștere de 13%, după ce a anunțat un plan amplu de reducere a costurilor în valoare de 1 miliard de euro, care include concedierea a 8.000 de angajați și un program extins de răscumpărare de acțiuni.
În ceea ce privește piețele, bursa din Paris a înregistrat o creștere de 0,29% pentru indicele CAC 40, în timp ce piața londoneză a avut o evoluție negativă, cu FTSE 100 scăzând cu 0,83%.
În paralel cu evoluțiile bursiere, liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru un summit dedicat securității și sprijinului militar pentru Ucraina, având în vedere contextul geopolitic actual.
Așteptările privind o creștere a cheltuielilor pentru apărare au fost reflectate în avansul de 34,4% al indicelui Stoxx Aerospace and Defense de la începutul anului.
Te-ar mai putea interesa și: Bursele europene, în declin brusc după o serie record de creșteri