Oferta publica initiala a companiei Transgaz aduce o premiera pentru piata de capital autohtona. Dupa ce a adunat cea mai mare subscriere din istorie, de peste 1,8 miliarde de euro, titlurile Transgaz fiind suprasubscrise de 28 de ori, miercuri vor intra la tranzactionare drepturile de alocare, instrumente care permit actionarilor sa isi vanda participatiile detinute la firma, chiar inainte de a intra in posesia efectiva a actiunilor.
Iar afacerea se anunta a fi una de succes pentru cei peste 12.000 de investitori ce detin aceste drepturi, brokerii estimand ca le vor putea vinde cu pana la 30% mai mult decat valoarea lor initiala. Saptamana trecuta, imediat dupa incheierea ofertei publice initiale a companiei Transgaz, brokerii estimau, pe fondul entuziasmului de dupa anuntarea suprasubscrierii record, faptul ca drepturile de alocare vor ajunge in ringul bursier la o valoare mai mare cu circa 42%, de circa 270 de lei per drept/actiune.
„Cererea pentru aceste drepturi va fi foarte mare. Lichiditatea se anunta a fi la cote importante, inca din prima zi, asa ca preturile ar putea fi cu pana la 30% mai mari”, a spus marti, pentru DailyBusiness, presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea.
Specialistii din piata asteapta un numar mare de schimburi cu actiuni Transgaz. „Avand in vedere ca este prima tranzactionare de drepturi de alocare, ne asteptam la un volum important de tranzactii. Cred ca pretul tranzactionat va fi undeva in jurul valorii de 260 de lei”, a declarat Oana Iloiu, directorul de marketing la Broker Active International.
„Avem destule semnale ca piata asteapta cu interes aceste drepturi, iar cererea va fi una importanta. Asta mai cu seama ca multi investitori au preferat sa astepte tranzactionarea drepturilor de alocare, pentru a vedea repartitia finala a actiunilor si a investitorilor, decat sa subscrie la IPO-ul Transgaz”, a mai spus Iloiu.
Prunea: Drepturile de alocare ar putea revigora Bursa
Dana Mirela Ionescu, director general Raiffeisen Capital&Investment, compania care a intermediat IPO-ul Transgaz, a explicat ca pentru a-si putea tranzactiona drepturile de alocare, un investitor trebuie sa aiba un contract de brokeraj incheiat cu o societate de servicii si investitii financiare (SSIF) si sa solicite, direct sau prin SSIF, un extras de la Depozitarul Central care sa ateste numarul de actiuni pe care le detine.
„Drepturile de alocare permit scurtarea perioadei intre inchiderea ofertei si data tranzactionarii la Bursa, de la doua luni la numai sapte zile lucratoare”, a declarat presedintele Raiffeisen Capital Investment.
Dincolo de detaliile tehnice ale ofertei, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj, crede ca momentul este unul semnificativ pentru piata de capital.
„Tranzactionarea drepturilor de alocare va spori cu siguranta atractivitatea Bursei”, spune Prunea. „Daca tranzactiile vor merge asa cum estimam, adica foarte bine, e de asteptat sa vedem si alte asemenea oferte pe piata. Semnalele pe care le-am primit de la investitori, privind posibilitatea de a-si valorifica mai rapid investitiile, vin sa sustina faptul ca in piata romaneasca de capital exista bani destui, numai ca trebuie sa stii cum sa ii pui in miscare, cum sa promovezi produse si servicii noi, care sa iti aduca o paleta mai larga de companii listate, oferte si un numar mai mare de investitori”, a mai spus Prunea.
Oferta publica Transgaz, ce a vizat peste 1,177 milioane de actiuni, reprezentand 10% din capitalul companiei, s-a derulat in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie. Pretul titlurilor, avand atasate drepturi de alocare, a fost de 191,92 lei/actiune.