„Impozitul pe profit ar putea sa se reduca cu 10-15% pentru acele companii listate, adica statul sa perceapa un impozit de 14-15%, in loc de 16% cat ia in prezent. Pentru companiile mari, o astfel de reducere fiscala, de 1-2 puncte procentuale, conteaza”, a precizat Dan Paul.
El a mentionat ca aceasta practica a dat rezultate in Grecia, unde reducerea cu circa 2 puncte procentuale a impozitului pe profit a stimulat mai multe companii sa se listeze la Bursa.
O masura similara de stimulare fiscala este propusa si pentru cetatenii romani. Cu alte cuvinte, persoanele fizice care investesc la Bursa ar putea beneficia de o reducere a impozitelor pe venit, platite statului, potrivit propunerilor Asociatiei Brokerilor.
Dan Paul a explicat ca astfel de reduceri fiscale pentru cetateni sunt practicate in Statele Unite ale Americii (SUA), unde au contribuit la cresterea numarului de investitori persoane fizice la Bursa.
Totodata, Paul a spus ca Asociatia isi va continua demersurile de atragere a noi emitenti pe Bursa prin road-show-uri. Primul road-show din aceasta toamna va avea loc la Oradea, dupa care membrii Asociatiei vor discuta cu oamenii de afaceri din Bacau, pentru a-i convinge sa-si listeze companiile la BVB.
Asociatia Brokerilor mai propune BVB, Depozitarului Central si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), extinderea utilizarii conturilor globale si pentru alte titluri, pe langa cele de stat si Erste Bank.
Potrivit presedintelui Asociatiei Brokerilor, CNVM ar trebui sa clarifice statutul pietei Rasdaq. El a apreciat ca este de dorit ca aceasta piata sa fie autorizata, pentru o mai mare transparenta a companiilor prezente pe aceasta piata, precum si pentru cresterea lichiditatii.
Dan Paul a precizat ca un numar de 900 de companii, mai mult de jumatate din cele listate pe Rasdaq, s-au conformat deja cerintelor similare cu cele de la BVB.