Piata de la Bucuresti a incheiat o saptamana in care cotatiile au fluctuat de la o zi la alta, urmand linia marilor burse internationale, insa amplitudinea oscilatiilor a fost mult mai mare.
Variatiile ample au creat conditii favorabile speculatorilor, care au fost mai activi la tranzactionare, desi si-au asumat un risc ridicat.
Cea mai grea zi a fost marti, cand piata a cazut in prima parte a zilei cu 12%, insa ulterior si-a temperat declinul. La finalul sedintei de marti, piata era la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. Piata a urcat miercuri cu 3,2%, pentru ca joi sa inchida in coborare usoara.
Cresterea consistenta de vineri a acoperit doar partial pierderile din sedintele precedente, astfel ca la finalul sesiunii indicele compozit al BVB (BET-C) era cu 8,5% sub nivelul de joia trecuta.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plaseaza cu 8,8% sub nivelul de joia trecuta, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si actiunilor Fondului Proprietatii (FP), este cu 14,7% mai jos.
Volatilitatea ridicata de pe burse a determinat autoritatile de reglementare a pietelor de capital din Franta, Italia, Spania si Belgia sa interzica de vineri vanzarile in lipsa pentru actiunile unor companii din sectorul financiar.
Decizie a temperat pentru moment agitatia de pe pietele externe si, indirect, si de la Bucuresti.
„Au decis suspendarea short-selling-ului (vanzarea in lipsa -n.r.), dar cauza scaderilor nu este neaparat asta. Cel mult se pot opri aceste scaderi pe un termen foarte scurt, dar daca vor aparea alte zvonuri sau stiri negative, atunci caderile vor continua. Retrogradarea ratingului SUA a fost una nemaintalnita pentru economia americana, iar brokerii si investitorii nu au stiu cum sa reactioneze si nici sa dimenzioneze aceste reactii negative. Volatilitatea va mai continua pana cand vor aparea declaratii ferme din partea conducatorilor politici ai tatelor implicate in declansarea acestei crize”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, citat de Mediafax.
Putinii investitori care au intrat vineri la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au urmat inca din primele minute linia ascendenta a pietelor din SUA, care au incheiat ziua de joi in crestere cu pana la 4,7%. Piata de la Bucuresti a crescut cu peste 3% inca din primele minute. In ultima ora a sedintei, ascensiunea s-a accelerat aproape la 5%, dupa publicarea unor date peste asteptari privind consumul din SUA, care au amplificat usor si ascensiunea burselor vest-europene.
Datele din SUA au temperat temerile investitorilor ca cea mai mare economie a lumii ar putea intra din nou in recesiune.
Revenirea bursei s-a produs insa pe volume reduse de tranzactionare, in valoare cumulata de 44,3 milioane lei (10,3 milioane euro). Valoarea transferurilor este cu 46% sub lichiditatea sedintei anterioare, de 81,5 milioane lei (19,1 milioane euro).
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 4,59%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 4,85% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 5,59%.
Cresterea pietei s-a reflectat si in linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP. Indicele a urcat cu 4,77%.
„Pe term mediu si lung ma astept la o crestere a pietei nostre, dar problema este ca inca se tranzactioneaza cu ochii pe bursele externe, iar pana nu se linistesc la ei apele, nu vom vedea nici la noi o alta situatie. Abia atunci rezultatele financiare anuntate in ultimele zile de companiile de la BVB vor cantari mai mult in luarea unei decizii de investire sau de dezinvestire”, a mai spus Murgoci.
Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 19,2 milioane lei, si au sustinut astfel 43% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,4607 lei, pret in crestere cu 5,76%.
Pe segmentul derivatelor au fost transferate produse structurate de 3,1 milioane lei, iar pe piata obligatiunilor a fost cedat un pachet de titluri de stat pentru 1 milion de lei. Astfel, lichidatatea totala a BVB a fost de 48,6 milioane lei (11,3 milioane euro), valoare cu 46% sub rulajul total de 89,9 milioane lei (21,1 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, transferurile au insumat 4,7 milioane lei, suma de aproape trei ori sub lichiditatea de joi, de 13,5 milioane lei.
Actiunile Argus Constanta (UARG) au fost din nou cele mai lichide, cu un rulaj de 3,8 milioane lei, rezultat din doua tranzactii speciale cu 2,7% din titluri. Deal-urile au fost realizate la 4 lei, pret cu 22,33% sub ultima cotatie de joi.
Pe piata principala, aceste actiuni au crescut cu 2,91%, la 5,3 lei, pe o lichiditate de doar 88.000 de lei.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 4%, revenind dupa corectiile usoare de la deschidere. Recuperarea a fost sustinuta de actiunile bancilor, dupa ce Uniunea Europeana a interzis vanzarea in lipsa a actiunilor unor companii financiare pe bursele din Franta, Italia, Spania si Belgia, pentru a consolida increderea din piete.
Pietele din SUA au deschis vineri in crestere cu pana la 0,8%. Linia ascendenta era urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 2,5%.