„Saptamana trecuta a existat o decorelare intre evolutia indicilor externi si indicii romanesti – daca S&P a scazut sub minimul inregistrat la inceputul lunii iunie, indicele BET a rezistat foarte bine peste 4.600 puncte (minimul din iunie), in timp ce BET-FI s-a oprit din scadere la 19.000 puncte fata de 18.000 puncte – nivel la care se tranzactiona in prima parte a lunii iunie”, a spus Mario Chirila, broker la Intercapital Invest.
Mai mult, pretul actiunilor romanesti a crescut pe finalul saptamanii trecute in ciuda unei evolutii usor negative a pietelor externe, a adaugat Chirila.
„Astazi (marti – n.r.), indicii europeni au inregistrat cresteri de peste 2%, iar acest optimism a fost sustinut si de piata americana, care a revenit spre nivelul de suport spart saptamana trecuta. Insa pe bursa locala s-a simtit o oarecare slabiciune la cumparare, investitorii ramanand in continuare precauti”, a precizat Chirila.
El anticipeaza ca este posibil sa urmeze cateva sedinte de reveniri pe pietele externe, insa o data spart nivelul de suport, miscarea descendenta ar trebui sa fie mai ampla si prin urmare sa fie continuata in urmatoarele saptamani.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,86%, pana la 4.814,92 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,76%, pana la 2.837,40 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat cu 2,10% pana la 20.886,52 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,69%, pana la 9.667,84 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,03%, pana la 441,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 1,12%, la 691,74 puncte.