„Intr-un scenariu pozitiv pe pietele externe cresterile pe piata interna ar putea fi accelerate in timp ce intr-un scenariu contrar indicii autohtoni ar putea arata o rezistenta mai crescuta la scaderi. Cresterile externe din ultima luna care nu s-au tradus in aprecieri la fel de consistente si pe piata noastra ar putea fi explicatia”, a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.
El a apreciat ca pe termen lung evolutia pietei autohtone este in stransa legatura cu cea a pietelor mature.
„Pe termen mediu si scurt insa, lucrurile se complica. Daca privim evolutia coeficientului de corelatie in anii de apogeu ai crizei, 2008 si 2009 corelatia a fost aproape perfecta, indicii autohtoni replicand intru totul evolutiile externe, in timp ce in 2007, anul maximelor istorice, BET-FI nu a fost foarte mult influentat de pietele externe”, a explicat Grigoras.
El a adaugat ca in ultimul an se observa o scadere a coeficientului de corelatie in timp ce pe termen scurt, ultimele cinci luni (perioada scursa de la ultimele maxime atinse de piete) sau si mai evident ultimele trei luni, coeficientul este intr-o continua scadere indicand o situatie inedita: investitorii autohtoni nu mai sunt atat de mult influentati de extern.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,01%, pana la 5.282,54 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,04%, pana la 3.101,76 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cu 0,32%, pana la 23.945,32 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena a pierdut 1,25%, la 10.575,12 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 0,65%, pana la 486,89 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 0,37%, pana la 764,14 puncte.