„Bursa nu a mai inregistrat un rulaj asa scazut de cel putin doi ani si jumatate. Scaderea lichiditatii se explica prin faptul ca astazi au fost oprite de la tranzactionare titlurile cele mai active”, a declarat pentru DailyBusiness Adrian Barbulescu, director adjunct operatiuni Prime Transaction.
In sedinta de miercuri au fost oprite de la tranzactionare titlurile financiare, cu exceptia SIF Transilvania, si actiunile Petrom, BRD si Banca Transilvania, suspendate de marti, din cauza desfasurarii Adunarilor Generale ale Actionarilor.
In opinia lui Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade, rulajul redus de miercuri este firesc, in conditiile in care societatile care tin capul de afis la Bursa au lipsit de la tranzactionare. „Spre deosebire de alti ani, anul acesta s-au suprapus in aceeasi zi sedintele la patru SIF-uri. In plus, sedintele la aceste societati au avut loc in aceeasi perioada si cu cele de la banci”, a explicat Gavrila.
Acesta a mentionat ca si joi vor fi oprite de la tranzactionare titlurile SIF-urilor si bancilor.
Totodata, in sedinta de miercuri a intrat in vedere mecanismul de fixing, prin care pretul de inchidere este calculat in acelasi mod ca cel de deschidere.
SIF 3 si Broker Cluj, influentate de mecanismul de fixing
Potrivit lui Barbulescu, acest nou mecanism a influentat cotatia actiunilor SIF Transilvania si Broker Cluj. Astfel, in conditiile noului mecanism, titlurile SIF 3 au inchis pe plus, in vreme ce dupa vechiul procedeu de stabilire a pretului de inchidere ar fi inchis pe minus.
Actiunile Broker Cluj au fost defavorizate de noul mecanism, in sensul ca si-au adancit pierderile, potrivit lui Barbulescu.
Indicele celor mai lichide actiuni, BET, a inchis sedinta de miercuri cu o depreciere de 1,45%, iar indicele general al pietei, BET-C, a pierdut 0,88%.
Indicele celor 5 societati de investitii financiare a inchis pe verde, cu o apreciere de 0,32%, in timp ce ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,67%.
Actiunile Broker Cluj (BRK) au generat prima lichiditate a sedintei, cu schimburi de 1,64 milioane lei, si au pierdut 4,62%, la 1,24 lei/actiune.
Titlurile Impact (IMP) s-au plasat pe locul 2 cu tranzactii de 759.000 lei, iar pretul lor a scazut cu 6,19%, pana la 0,212 lei/actiune.
Actiunile Uamt (UAM) au completat podiumul lichiditatii de miercuri cu schimburi de 675.000 lei si s-au apreciat cu 8,05%, la 0,94 lei/actiune.
Pretul actiunilor Transgaz (TGN), situate pe locul 4, a scazut cu 0,69%, pana la 215,5 lei/actiune, in vreme ce actiunile SIF Transilvania (SIF 3), plasate pe locul 5, s-au depreciat cu 0,71%, pana la 1,4 lei/actiune.
In topul cresterilor dupa pret s-au regasit doar patru companii, pe primul loc plasandu-se actiunile Uamt (UAM), a caror cotatie a urcat cu 8,05%, pana la 0,94 lei/actiune.
Au urmat actiunile Zimtub (ZIM), pe locul 2, cu aprecieri de 1,71%, la 3,56 lei/actiune si titlurile Dafora (DAFR), pe locul 3, cu cresteri de 1,38%, pana la 0,293 lei/actiune.
Actiunile Erste (EBS) au inregistrat cea de-a patra mare crestere a sedintei, de 0,26%, pana la 151,9 lei/actiune.
Actiunile Mecanica Ceahlau (MECF) au dominat topul descresterilor de pret in sedinta de miercuri, cu deprecieri de 12,25%, pana la 0,315 lei/actiune si au fost urmate de titlurile Electrocontact (ECT), care au pierdut 8,32%, pana la 0,054 lei/actiune.
In topul descresterilor, actiunile Antibiotice (ATB) au ocupat locul 3, cu pierderi de 8,11%, pana la 1,36 lei/actiune, iar titlurile Electropartaj (ELJ), care s-au clasat pe locul 4, s-au depreciat cu 7,69%, pana la 0,3 lei/actiune.
Actiunile Impact (IMP), care au pierdut 6,19%, la 0,212 lei/actiune, au incheiat ziua de tranzactionare pe locul 5 in topul deprecierilor.