Conform calendarului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, incepand de joi, vom afla rezultatele companiilor Aerostar si VES SA, pe 24 respectiv 25 iulie. Incepand cu 30 iulie, vor fi prezentate datele privind rezultatele financiare pe primele sase luni pentru Socep, Turbomecanica si UAMT.
Pe 4 august, Bermas, Zentiva si Banca Transilvania vor anunta cifele pe primul semestru, iar de pe 5 august si pana la finele lunii, vom afla evolutia, printre altele, ale BRD (11.08), Rompetrol Rafinare (13.08), Oltchim, Alro, Dafora, SIF Muntenia, Oltenia si Banat Crisana si Antibiotice(14.08), SIF Moldova si SIF Transilvania (15.08).
Specialistii din piata au pareri impartite privind impactul pe care datele financiare il vor avea asupra perceptiei investitorilor, in special a celor straini, asupra pietei de capital.
„Daca rezultatele pe primul semestru pentru companiile listate vor fi pozitive, vom asista la un reviriment al pietei”, estimeaza Oana Iloiu, director de vanzari la SSIF Active International.
In randul optimistilor se afla si presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, care spune ca, potrivit estimarilor, rezultatele companiilor listate vor fi in majoritate pozitive, iar increderea investitorilor ar putea sa revina la cote normale.
„In prezent traim un moment de deruta in piata. In absenta unor date economice relevante, invesitorii actioneaza din impuls, influentati de situatia de pe bursele externe. Cred ca, in conditiile in care principalele companii listate la BVB vor veni cu rezultate pozitive, vom asista la un reviriment al pietei sau macar inceputul unui trend ascendent”, a declarat Paul, pentru DailyBusiness.ro.
Exista insa si destui sceptici care cred ca piata de capital autohtona, in absenta unor investitori de calibru, a ajuns mult mai sensibila la situatia externa decat la datele economice.
Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, crede ca rezultatele, chiar daca vor fi pozitive, nu vor influenta bursa, pentru ca in pietele internationale situatia ramane incerta.
„Piata este, in prezent, mult prea sensibila la evolutiile externe. Pana ce nu vom avea un fudament adus de investitori de calibru, piata va continua sa reactioneze emotional, o stare pe care cu greu datele pe S1 vor putea sa o influenteze. Poate doar punctual, daca va fi ceva spectaculos, cum a fost cazul Azomures, in primul trimestru. Pe termen mediu, rezultatele vor conta, dar intr-un context international favorabil”, a mai spus Pasol.
Brokerii spun ca va mai trece mult timp pana cand piata va reactiona matur, iar deciziile se vor lua in functie de analizele fundamentale.
„Avem o piata conectata la evolutiile externe. Daca anul trecut, acest lucru era privit ca un fapt pozitiv, mizandu-se pe atragerea investitorilor straini, acum, in conditiile in care acestia au parasit piata, retragandu-se in investitii mai sigure, cum este cea in aur, iata ca aceasta interconectare nu mai e privita ca fiind un avantaj”, a declarat Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest.
„Pe termen scurt, daca datele financiare vor fi „relativ bune”, vor reusi cel mult sa determine o crestere usoara, dar la nivel de sedinta, cel mult. Pe ansamblu insa, situatia externa va continua sa influenteze piata”, a mai spus brokerul.
Brokerul Mihai Chisu, de la societatea de brokeraj IFB Finwest, crede ca, dincolo de rezultatele la sase luni, piata va marca, din toamna, un reviriment.
„Pietele internationale se vor calma in cele din urma. In cazul in care conjunctura internationala se va imbunatati, ne putem astepta, in toamna, la o revenire a investitorilor in piata”, a precizat Chisu.
„Depinde insa de situatia de pe piata petrolului, de cotatia dolarului, de inflatia care tinde sa se amplifice la nivel international si, mai ales, daca Guvernul se va tine de promisiuni si va aduce companiile de stat pe bursa”, a adaugat brokerul de la IFB Finwest.
Criza de pe piata de capital de la Bucuresti pare fara sfarsit
„Lacomia si frica. Sunt principalele criterii care determina comportamentul investitorilor. In prezent, apetitul pentru risc al investitorilor e la cote extrem de reduse. Teama ca piata va continua sa scada ii determina pe multi sa vanda, chiar daca in pierdere, sau sa astepte vremuri mai bune. Cred ca, in toamna si cel mai pregrant inspre primavara, piata o sa isi revina, iar cei care au cumparat ieftin, vor avea de castigat”, a declarat Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, in prezent consilier pe piete de capital.
Dincolo de impactul dat de pietele internationale, brokerul Mihai Chisu crede ca piata romaneasca are si propriile sale probleme, in special la capitolul strategiilor coerente de dezvoltare.
„Nu se intrevede o strategie coerenta care sa atraga capitalul spre Bursa, care sa creasca nivelul credibilitatii pietei de capital. Toate masurile luate pana acum au fost punctuale”, a afirmat anterior Chisu, pentru DailyBusiness.ro.