„Chiar daca lichiditatea totala a pietei este inca foarte scazuta, putem observa totusi o tendinta de crestere a interesului investitorilor incapand cu ultimele zile ale saptamanii trecute”, a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.
„Din pacate aceasta crestere a volumelor tranzactionate vine pe fondul unor scaderi destul de consistente ale indicilor autohtoni”, a adaugat Grigoras.
El a precizat ca indicele principal al pietei BET, s-a depreciat cu 2,2% pana la nivelul de 5.160,52 puncte in timp ce BET-FI a fost din nou cel mai volatil indice de la BVB, scaderea fiind de peste 3,5%.
„Corectia pietei autohtone vine pe un fundal extern destul de pozitiv si intr-o sedinta in care atat indicii europeni cat si ceilalti indici reprezentativi au avut evolutii mai mult stationare”, a explicat Grigoras.
El a mentionat ca decorelarea pe termen scurt a indicilor BVB de tendinta generala a pietelor a fost si mai evidenta in sedinta de luni, problemele interne parand ca afecteaza intr-o masura dominanta evolutia actuala a bursei.
„Lipsa lichiditatii si in consecinta adancimea foarte scazuta a pietei reprezinta probabil principalul factor al scaderilor destul de ample de luni. Pentru sedintele urmatoare ne putem astepta la continuarea scaderilor pana in zona de 21.500 pentru BET-FI si 5.050 pentru BET”, a mai spus brokerul Intercapital Invest.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,2%, pana la 5.160,52 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 2,05%, pana la 3.037,01 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cu 3,56%, pana la 22.747,62 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena a coborat cu 1,96%, pana la 10.598,84 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 2,68%, pana la 470,53 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,62%, pana la 753,26 puncte.