- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa de la Bucuresti si-a continuat declinul in ultima saptamana

02 Feb, 07:28 • Redactia DailyBusiness
Bursa de la Bucuresti si-a continuat declinul in ultima saptamana, cea mai mare presiune la vanzare fiind resimtita de actiunile bancare si de cele ale societatilor de investitii financiare (SIF), ceea ce a dus la o cadere cu 10% a indicelui BET-FI, sub minimele din octombrie 2008, sustin analistii.
Bursa de la Bucuresti si-a continuat declinul in ultima saptamana

Rulajul total al pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut usor in intervalul 26 – 30 ianuarie, la 54,9 milioane lei, in pofida schimburilor intense cu actiunile BRD si Banca Transilvania. De asemenea, tranzactiile cu obligatiunile Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD) au adus 3,42 milioane lei la lichiditatea totala.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 3,62% in ultima saptamana, la aproape 37 miliarde lei (8,65 miliarde euro), in urma aprecierilor din sectorul petrolier, care au compensat scaderile puternice ale actiunilor financiare.

Indicele BET-FI sparge minimele din octombrie

Evolutia descendenta a Bursei a continuat si in ultima saptamana, afectate fiind mai ales actiunile din sectorul financiar-bancar, lucru care s-a vazut in directia indicilor, BET-FI avand cea mai puternica scadere, de circa 10%.

„Piata interna a inregistrat volatilitati mai mari, o reactie negativa mai accentuata avand indicele BET-FI, care a testat in aceasta saptamana noi minime, inchizand sub pragul de 10.000 de puncte. Scaderea indicelui BET-FI este normala daca avem in vedere faptul ca acesta era singurul indice care nu testase inca noi minime de dupa octombrie 2008”, comenteaza Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

Restul indicilor se mentin in jurul minimelor ultimilor cinci ani.
In ultima saptamana, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 2,07%, la 2.253,02 puncte, iar indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 1,92%, pana la 1.510,65 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cel mai mult dintre in intervalul analizat, cu 9,95%, la nivelul de 9.707,83 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a pierdut doar 1,03%, la 4.504,62 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut puternic in ultima saptamana, cu 4,67%, la 211,76 puncte.

In schimb, indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 2,86%, pana la 330,11 puncte, in urma evolutilor bune ale actiunilor petroliere.

Sectorul financiar-bancar, sub presiunea vanzatorilor

„Sub presiunea evolutiilor externe si a sentimentului general de teama din sectorul bancar, bancile de la noi au suferit in aceasta saptamana deprecieri mari si in conditii de lichiditate in crestere”, conform unei analize saptamanale a Prime Transaction.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au atras din nou cel mai mare interes, semn ca presiunea la vanzare de pe urma consolidarii valorii nominale si a reluarii la tranzactionare inca nu s-a epuizat. Titlurile au pierdut 11,24% in ultima saptamana si au generat 29% din rulajul total al Bursei pe sectiunea de actiuni.

Aceeasi tendinta au avut-o si titlurile BRD SocGen (BRD), care s-au depreciat si mai puternic – cu 13,33% – pe a doua lichiditate din piata.

In schimb, actiunile bancii austriece Erste (EBS) s-au scumpit cu 10,85% in perioada 26-30 ianuarie si au captat doar 4,60% din lichiditatea pietei.

„Bancile au fost tinta predilecta a vanzatorilor si odata cu acestea si societatile de investitii financiare (SIF), in ale caror portofolii aceste active au o pondere foarte importanta”, arata si o analiza a KTD Invest.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au notat cea mai puternica scadere in ultima saptamana, cu 12,9%, din cauza vanzarilor mai agresive din sedinta de joi. In schimb, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut cea mai mica depreciere, cu 6,44%, dar au atras in acelasi timp si cea mai mare lichiditate dintre SIF-uri, si a treia din intreaga piata.

Potrivit analistilor de la Prime Transaction, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) sunt singurele care au coborat sub minimele din octombrie, considerate praguri suport importante, dupa ce au pierdut in intervalul 26-30 ianuarie in jur de 10% fiecare.

Cele mai putin atractive dintre actiunile societatilor de investitii financiare au fost ale SIF Muntenia (SIF4), care au atras doar a zecea lichiditate de la Bursa si s-au ieftinit cu 10,7%.

„Lovituri grele pentru SIF-uri, acestea fiind printre primele care sufera atunci cand intram intr-un context negativ, plin de vesti proaste si dominat de un sentiment general de prudenta. In general au avut o lichiditate mai buna, semn ca apropierea de minimele din octombrie a inceput sa atraga atentia investitorilor, de ambele parti”, sustin analistii Prime Transaction.

Actiunile petroliere, ferite de scaderile pietei

„Flagelul scaderilor nu a ajuns in sectorul petrolier, cel putin nu la cele doua mari companii, cu toate ca lichiditatea a scazut mult fata de saptamana anterioara. S-a cumparat, e adevarat, dar nu cu entuziasm”, spune Paul Brendea in analiza Prime Transaction.

Actiunile Petrom (SNP) a avut cea mai buna evolutie din sector cu un avans de 7,7%, iar cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut cu aproape 3,9%. Totusi, rulajele au fost destul de mici, cele doua actiuni captand 7,15% din rulajul total.

De asemenea, si actiunile Transgaz (TGN) au avut o tendinta de crestere in ultima saptamana, cu un castig de 3,55%, in vreme ce, tot din sectorul companiilor de utilitati, titlurile Transelectrica (TEL) au avut o evolutie divergenta, cu o depreciere de 5,77%.

Vedeta saptamanii a fost, insa, Azomures, care a anuntat repornirea activitatii in urma imbunatatirii situatiei de pe piata de ingrasaminte. Ca urmare, cotatia actiuilor Azomures (AZO) a saltat cu aproape 35%, fiind momente in care nu mai existau in piata vanzatori.

„Intr-o perioada de scaderi pe majoritatea burselor, AZO a reusit sa sfideze criza in ianuarie, cumuland un avans de peste 45% fata de finalul anului trecut”, potrivit analistului de la Prime Transaction.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...