- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa de la Budapesta s-a prabusit din cauza temerilor ca Ungaria este in situatia Greciei

04 Jun, 18:58 • Redactia DailyBusiness
Bursa de la Budapesta, forintul si obligatiunile ungare s-au prabusit, vineri, dupa ce un purtator de cuvant al premierului a afirmat ca declaratiile privind o situatie similara a tarii cu cea a Greciei nu sunt exagerate.
Bursa de la Budapesta s-a prabusit din cauza temerilor ca Ungaria este in situatia Greciei

Actiunile OTP Bank, cea mai mare institutie de credit a tarii, au scazut cu 14%. La ora 16:10 (17:10 ora Romaniei), bursa de la Budapesta se afla in scadere cu 4,76%.

Guvernul a anuntat, anterior, ca va prezenta in scurt timp un plan de masuri pentru rezolvarea problemelor economice, dupa ce va publica in weekend, sau la inceputul saptamanii urmatoare, date „reale” privind situatia bugetului pentru acest an, relateaza Mediafax, care citeaza Reuters.

Planurile si comentariile liderilor de la Budapesta au produs confuzie pe pietele financiare, iar investitorii au cerut clarificarea acestora.

Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat, joi, intr-o conferinta pe teme economice organizata de un cotidian ungar, ca noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a gasit finantele tarii intr-o situatie mult mai grava decat se astepta, iar sansele ca tara sa evite soarta Greciei sunt mici.

„Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a vorbit despre intrarea in incapacitate de palta. Mai mult, a declarat chiar cu mandrie ca Ungaria a fost aproape de default, dupa care a fost mandru ca a putut salva Ungaria doar printr-un imprumut de la FMI. Din acesta perspectiva, nu cred ca afirmatiile lui Kosa sunt exagerate deloc”, a spus purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban, Peter Szijjarto, intrebat intr-o conferinta de presa despre comentariile oficialului Fidesz.

In plus, purtatorul de cuvant a declarat ca guvernul ungar a falsificat date la fel ca cel elen.

„In Ungaria precedentul guvern a falsificat date. In Grecia, de asemenea executivul a falsificat date. In Grecia momentul adevarului a venit. Ungaria este inca inainte de acest moment. Este exact ceea ce speram sa evitam, iar guvernul actual este gata sa ocoleasca drumul pe care a mers Grecia. Dupa ce vom face o evaluare reala, nu vom ezita sa luam masuri”, a spus purtatorul de cuvant.

Forintul ungar a scazut vineri cu 2% in raport cu euro, la 289,8 forinti/euro, minimul ultimului an, inainte de a-si reveni usor.

Totodata, costurile pentru asigurarea datoriilor statului ungar (credit defaultr swaps – CDS) au crescut vineri cu un punct procentual, la 4,3%, in timp ce randamentele cerute pentru titluri au urcat cu 0,4-0,7 puncte procentuale.

„In acest moment nu stim cat de severa este situatia. Cel mai negativ aspect este, in opinia noastra, modul guvernului de a comunica, iar acesta ar putea cauza in continuare panica”, potrivit unei note a Nordea Bank.

Oficialii guvernamentali nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, pentru un post de televiziune, ca planul de masuri al guvernului include masuri de imbunatatire a finantelor statului, dar si reforme structurale profunde, insa nu a oferit detalii.

Comisia Europeana a cerut joi Ungariei sa reduca deficitul bugetar mai rapid, iar oficialii guvernamentali de la Budapesta au reafirmat ca deficitul ar putea fi dublu in 2010 fata de nivelul de 3,8% convenit in acordul de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Banca Centrala a estimat un deficit bugetar de pana la 4,5%, in timp ce analistii se asteapta la 5% din PIB.

„Guvernul este implicat intr-un joc foarte periculos cu increderea investitorilor. Ar putea exista o tentatie de a vorbi despre riscul incapacitatii de plata pe plan intern, pentru a explica politica fiscala si mentinerea austeritatii, dar efectele in relatia cu investitorii nu sunt bune”, a afirmat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland.

Seful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a declarat, saptamana aceasta, ca deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 7,5% din PIB.