Dupa ce au luat fata romanilor cu turismul si au determinat marile companii romanesti sa investeasca la sud de Dunare, oferindu-le facilitati fiscale importante, bulgarii au mai gasit un domeniu in care sa concureze cu succes economia romaneasca. Bursa de la Sofia atrage tot mai mult capital romanesc, urmare a ofertelor competitive, au declarat, pentru DailyBusiness, brokerii de la societatea KD Securities.
„Piata bulgareasca este una dintre cele mai competitive din regiune. Spre deosebire de cea de la Bucuresti, are o lichiditate mai putin fluctuanta, un nivel de tranzactii superior si un castig mai bun, dat mai ales de neimpozitarea castigurilor”, explica brokerul Bogdan Mortu.
KD Securities si-a deschis o filiala in Bulgaria, iar de atunci tranzactiile peste Dunare inregistreaza o crestere sensibila.”Am avut saptamana trecuta o intalnire cu posibilii investitori din Romania, iar reactiile lor au fost neasteptat de bune. Avantajele pietei de capital bulgare i-au convins si am inceput deja sa tranzactionam capital romanesc la Sofia”, a mai spus brokerul de la KD Securities.
Bursa de la Sofia este dominata de doua mari companii, firma de telecomunicatii BTC, cu o capitalizare bursiera de circa 3 miliarde leva (1,53 miliarde euro) si Chimimport, cu o capitalizare de piata de aproape trei ori mai redusa. Capitalizarea totala a celor mai importante 100 de companii listate la Bulgaria’s Stock Exchange este de 14 miliarde leva (7,05 miliarde euro), care reprezinta un total de 70% din valoarea tuturor societatile publice.
Cea mai lichida companie este BTC. In ultimii 2 ani, aceasta a asigurat aproape jumatate din cifra de afaceri a bursei.
Atractivitatea bursei de la Sofia este cunoscuta si recunoscuta inclusiv de oficialii Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Septimiu Stoica, presedintele BVB, spune ca strategia institutiei romanesti ia in calcul concurenta de peste Dunare, una foarte puternica.
„Stiu de ofertele de la Sofia si pot spune ca sunt atractive. Atat noi cat si bulgarii ne straduim sa atragem cat mai multi investitori. Exista insa diferente de calibru intre cele doua burse, iar din acest punct de vedere, bursa noastra are un potential mai mare. Numai IPO-ul Transgaz, de pilda, are o valoare mai mare decat a majoritatii ofertelor publice initiale lansate in acest an in Bulgaria, luate la un loc”, spune Stoica.
Potrivit presedintelui BVB, concurenta cu bursa sofiota este una benefica, ofertele celor doua institutii putand oferi investitorilor o perceptie mult mai clara si performanta cu privire la oportunitatile de investitii.
Tranzactii fara comision si zeci de IPO-uri
Avantajele principale aduse de bursa de la Sofia vizeaza impozitul zero pe castigul de capital, cursul fix al monedei nationale fata de euro si o stransa legatura cu Deutche Borse, ceea ce aduce capital puternic din Germania, pe o bursa caracterizata ca mult mai stabila decat cea de la Bucuresti.
„Fata de bursa de la Bucuresti, unde avem in mare parte investitori straini speculativi, piata bulgara de capital este mai putin conectata la fluctuatiile externe, numarul investitorilor straini fiind unul redus”, au explicat oficialii KD Securities. Piata bulgara este considerata, astfel, mai stabila si, din acest punct de vedere, mult mai atractiva unor investitii speculative, de scurta durata.
Un alt avantaj important scos in evidenta de brokerii ce activeaza pe ambele maluri are Dunarii este reprezentat de numarul mare de oferte publice initiale, incomparabil intre cele doua tari. Daca la Bucuresti, in 2007, va fi derulat o singura oferta publica initiala (IPO) a Transgaz, pe bursa sofiota au intrat in primele noua luni 12 IPO-uri, iar in prezent se deruleaza alte Oferte Publice Initiale. In 2008, investitorii sunt invitati sa subscrie la alte 60 de oferte.
„In principiu, la noi IPO-urile se deruleaza intreprinderi de dimensiuni medii si mici, dar foarte performante. Pentru 2008 se pregatesc 60 de oferte, ceea ce va creste cu siguranta nteresul pentru bursa de aici”, a declarat Razvigor Hristov, Investment Advisor KD Securities Sofia.
„Din acest punct de vedere, lucreaza mult mai repede decat la noi. Daca firmele din Romania sunt destul de reticente in a lansa IPO-uri, dovada numarul redus al acestora, in Bulgaria, ofertele publice initiale au intrat in normalitate si asigura castiguri foarte bune celor care investesc in aceste actiuni”, a declarat brokerul Bogdan Mortu.
Dincolo de mediul bursier dinamic si in continua schimbare, Bulgaria propune investitorilor straini si un alt avantaj important. Impozitul pe profit in Bulgaria, altul decat cel din pietele de capital, a fost redus de la 15% la 10%, ceea ce face din Bulgaria, alaturi de Cipru, tarile cu cele mai reduse impozite din Uniunea Europeana.
Iloiu: Investitorii trebuie sa isi asume riscurile investitiilor in strainatate
Dincolo de avantaje, piata bulgareasca de capital atrage si o serie de riscuri, de la cele investitionale clasice, legate de fluctuatiile cotatiilor, la cele ce vizeaza oportunitatea de investitie, influentata de datele ce vin din piata.
Oana Iloiu, broker la Active International, spune ca problema cea mai mare este legata de informatiile economice care vin dinspre Bulgaria.
„Pornind de la ceea ce se intampla la noi, unde de multe ori, datele financiare sunt usor cosmetizate, pentru a prezenta o performanta economica solida si la ei exista aceste probleme. Daca nu ai o experienta investitionala buna, ca sa vezi dincolo de cifrele scoase in prim-plan, este dificil sa reusesti sa iti bazezi investitiile pe un fundament solid. Investitiile sunt, cel putin in acest moment speculative”, a declarat brokerul.
Riscurile investitiilor in Bulgaria sunt recunoscute si de brokerii de la KD Securities. Ei spun insa ca acestea nu sunt sub nicio forma mai mari decat cele de la Bucuresti.
„Exista bineinteles si riscuri pe piata de capital bulgara”, spune Oana Iloiu. „Acestea tin de lichiditate si de free-float-ul redus, ceea ce inseamna ca exista emitenti foarte usor de speculat. Riscurile se pot transforma insa foarte usor in avantaje, in cazul unor plasamente inteligente si jucate la timp”.
Cum sa investesti in Bulgaria
Investitorii romani isi pot juca banii pe bursa din Bulgaria prin intermediul brokerilor avizati sa lucreze pe piata de la Sofia. Tranzactionarea se poate face fie printr-un broker local, fie direct, printr-un sistem de tranzactionare online, pus la dispozitia investitorilor chiar de bursa bulgara. Ambele variante presupun insa contactarea unui broker local, sau a unuia din Romania, care are un partener pe bursa de peste Dunare.
Investitiile in piata bulgara de capital par a fi extrem de profitabile daca luam in calcul randamentele societatilor listate. In primele noua luni din 2007, multe dintre companii au raportat randamente intre 30% pana la 70%.
„Este o piata dinamica, iar cele mai mari randamente au depasit si 300%. Au fost, bineinteles si randamente zero, in cazul unor societati de mai putin interes. In conditiile in care insa Parlamentul bulgar a votat legea reducerii impozitului pe profit, iar capitalul strain a devenit tot mai interesat de economia bulgareasca, randamentele ar putea sa creasca substantial”, a declarat brokerul de la KD Securities.
First Investment Bank, unul dintre IPO-urile lansate la jumatatea acestui an, a raportat, la finele lui septembrie, o cota de 6,27 euro/actiune, fata de pretul initial de 6,17 euro. Printre cele mai bune randamente din piata de capital sofiota s-au aflat cel al producatorului de baterii Monbat, care, de la o cota de 3,55 euro/actiune in ianuarie, a ajuns in septembrie la 15,5 euro/actiune, cresterea fiind de 330%.