„La ora actuala, majoritatea bancilor straine provin din Germania si Marea Britanie, dar un nou trend se manifesta pe piata. Tot mai multe banci est-europene sunt interesate de piata de capital austriaca si de aceea Wiener Börse a decis sa se axeze in acest an pe atragerea de investitori straini din Europa estica”, a precizat Schaller.
Totodata, Wiener Börse mizeaza pe cresterea lichiditatii pietei in 2008, in pofida fluctuatiilor puternice, pentru a-si pastra atractivitatea in randul investitorilor institutionali si privati si de asemenea pentru companiile interesate sa se listeze.
„Companiile atractive sunt intotdeauna cautate de catre investitori. Daca lichiditatea de pe piata este suficienta, investitorii se orienteaza catre investitii in actiuni lichide, in special in perioadele dificile de pe piata”, explica Heinrich Schaller.
Reprezentantii bursei austriece au mentionat ca in ultimii patru ani, Wiener Börse a reusit sa creasca volumele zilnice tranzactionate de zece ori, pana la valoarea de 14,7 miliarde euro in prezent. „Investitorii straini si performantele companiilor listate au o contributie majora la aceasta reusita”, considera Heinrich Schaller.
Interesul in randul investitorilor straini pare a fi de asemenea ridicat. Potrivit unui studiu realizat de catre Capital Bridge USA la sfarsitul lui noiembrie 2007, primii 200 de investitori la nivel mondial au investit 28, 5 miliarde euro (42,3 miliarde dolari) in companiile de la nivelul indicelui ATX, cu 3,9 miliarde euro (5,8 miliarde dolari) mai mult decat in urma cu un an.
„Nu ne surprinde deloc faptul ca investitorii straini vor sa isi creasca profitul. In plus, am convingerea ca dupa incheirea acestor saptamani de turbulente, indicele ATX va creste din nou rapid deoarece investitorii internationali recunosc fundamentul solid al companiilor austriece”, a declarat Heinrich Schaller.
„In 2007, am lansat noua indici noi, dintre care sapte monitorizeaza evolutiile din tarile Europei centrale si de est”, a declarat Michael Buhl, Joint CEO Wiener Börse AG. Produsele structurate construite pe indicii est europeni sunt tranzactionate in toata lumea si au contribuit ca pietele regionale sa intre in atentia investitorilor internationali, dar si la cresterea volumelor de tranzactionare.
„Indicii reprezinta si un instrument important pentru cooperarea noastra cu bursele din estul Europei”, a subliniat Michael Buhl. Pana acum, Wiener Börse detine licente de marketare a indicilor de la bursele din Budapesta si Bucuresti si a creat indici in cooperare cu bursele din Belgrad, Bucuresti, Kiev si Shanghai. In prezent, Wiener Börse detine licente pentru 73 de indici, fata de 30 in 2004.
In ceea ce priveste consolidarea burselor est europene, Michael Buhl regreta ritmul lent. „Din pacate, procesul de convergenta nu se deruleaza in ritmul in care ne asteptam in urma cu doi ani. Pietele din Europa de est si sud-est au evoluat foarte bine si de aceea presiunea pentru a se consolida a scazut. Din acest motiv, anul acesta ne concentram pe colaborarile cu bursele din estul Europei si avem in vedere sa finalizam trei astfel de proiecte de colaborare”.
Wiener Börse va depune oferte pentru a deveni partener strategic la oricare dintre bursele care isi doresc un parteneriat strategic. In acest moment, Bursa din Viena este interesata sa obtina actiuni la bursele din Ljubljana si Sofia.