Fortati de criza financiara mondiala, dar si de lipsa unei oferte atractive, investitorii straini parasesc rand pe rand piata de capital romaneasca, spun analistii economici. Iar statisticile oficiale ale BVB confirma faptul ca investitorii straini tranzactioneaza tot mai putin pe piata de la Bucuresti.
Astfel, in luna septembrie, investitorii straini au cumparat titluri in valoare de aproape 34,3 milioane de euro si au vandut de 35,6 milioane de euro.
Astfel, dupa doua luni in care soldul investitiilor nete a fost usor pozitiv, acesta a trecut pe minus luna trecuta, cu 1,3 milioane de euro.
Statistica arata ca doar 23,3% din totalul cumpararilor au fost efectuate de straini, in conditiile in care in luna precedenta, ponderea a fost de peste 35%.
Referitor la primele 9 luni ale acestui an, datele bursiere demonstreaza ca ponderea tranzactiilor efectuate de investitorii straini pe piata de capital romaneasca a scazut la 28,7%, fata de 40% in anul anterior.
In total, in acest an, investitorii nerezidenti au scos din piata peste 20 milioane de euro.
Ce s-a intamplat pe BVB a fost clar influentat de sentiment, considera brokerul Mihai Chisu. El crede ca decizia de vanzare este pe deplin justificata, deoarece oferta din piata romaneasca este mai slaba calitativ decat in cele externe.
Conform unui studiu efectuat de firma britanica de investitii Bespoke Investment Group, BVB a inregistrat, in primele 9 luni ale anului, scaderi istorice, pe fondul accentuarii crizei economice mondiale si reticentei de care au dat dovada investitorii, „retrasi” in active mai sigure, in genul metalelor pretioase si titlurilor de stat.
Principalul indice al Bursei, BET, a coborat in acest an cu aproape 56%. Din acest punct de vedere, BVB se afla pe locul 3 in lume la capitolul scaderi, dupa bursele din Ucraina si China, care au pierdut 68%, respectiv 56,4%.
Cum sa readuci investitorii la BVB?
Rand pe rand, brokerii, investitorii, conducerea BVB si politicienii si-au dat cu parerea in scopul unei revigorari, principalele solutii fiind construirea unei oferte de titluri atractive, stimularea fiscala a investitorilor autohtoni pe ideea „ne salvam prin noi insine” sau chiar vanzarea catre o institutie cu „pedigree”, ca Bursa din Viena.
In acest moment, dincolo de planuri si idei care mai de care mai fanteziste, majoritatea investitorilor de la BVB sunt pe pierdere, iar masura considerata stimulativa luata de guvern, de a nu mai impozita castigurile de pe piata de capital timp de un an, nu a facut decat sa starneasca grimase amare, si in unele cazuri, chiar replici acide.
Pe forumurile investitorilor de pe Internet, cei care joaca bani la bursa spun ca piata a ajuns la fundul sacului. Cei care ar fi trebuit sa o construiasca au preferat sa isi vada de interesul de moment, de profitul pe termen scurt.
„Cand au vazut ca pietele internationale incep sa fie afectate de criza din State, de ce nu au facut nimic ca sa protejeze bursa?”, intreaba un investitor.
„Ne-au vorbit de binefacerile conectarii la pietele internationale, de faptul ca in acest mod vom avea mai multi investitori straini care vor creste valoarea actiunilor… In fapt, am avut cele mai putine IPO-uri din regiune, comisioanele cele mai mari si cel mai prost program de marketing bursier”, a mai spus investitorul citat.
Apar si acuzatii privind lipsa de viziune.
„Ne-am trezit ca in fabula lui La Fontaine, cu greierele care toata vara s-a distrat, iar cand a venit iarna, si-a dat seama ca nu are nimic. Asa e si cu bursa. Si-au vazut de comisioane, de profituri si nu s-au gandit deloc la masuri cu adevarat fundamentale”, a declarat un alt investitor.
„Toate asa-zisele reforme au fost apa de ploaie, praf in ochi. Ar fi trebuit sa avem IPO-uri in piata, sa vedem firme puternice pe Bursa, sa nu ne trezim ca toata lumea vrea sa se delisteze, de teama ca bursa se duce la vale”, a continuat acesta.
Semnale de alarma privind lipsa de reactie si adaptare a BVB la noile conditii internationale au fost trase in repetate randuri in acest an, inclusiv in analizele DailyBusiness.ro. Relevanta este opinia brokerului Mihai Chisu, care estima ca investitorii straini vor continua sa se retraga, iar piata se va prabusi si mai mult, pe fondul absentei unei strategii coerente de dezvoltare.
„Nu se intrevede o strategie coerenta care sa atraga capitalul spre Bursa, care sa creasca nivelul credibilitatii pietei de capital. Toate masurile luate pana acum au fost punctuale„, a afirmat Chisu, pentru DailyBusiness.ro.
Stere Farmache, presedintele BVB, a declarat recent ca in acest sfarsit de an, este putin probabil sa mai asistam la listarea unor companii de stat la BVB, singurele ce ar fi putut aduce putina actiune in piata.
„Pregatirea lansarii unui IPO (oferta publica initiala – n.r.) dureaza cel putin 5-6 luni. Cel mai probabil, primele listari vor avea lor in primul trimestru al anului viitor”, a spus Farmache.
Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, in prezent presedinte al Bursei Romane de Marfuri, spera ca anul viitor statul sa aduca pe Bursa companii interesante, printre cele mai asteptate fiind CEC, Nuclearelectrica si pachetul de la Romtelecom.
„Cred ca este nevoie de titluri puternice. Fara sa ai pe Bursa o oferta variata si atractiva, nu vei putea atrage investitorii, mai cu seama ca ceea ce se intampla la nivel international i-a facut pe cei straini sa plece in masa. Este timpul sa mizam pe capitalul autohton, pe masuri de protejare a pietei si incurajare a capitalului investitional autohton”, a declarat Stoica, pentru DailyBusiness.ro.