In total, investitorii nerezidenti au adus anul trecut la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) peste 226,4 milioane de euro, in crestere cu 33,8% fata de investitiile nete inregistrate cu un an inainte. Cei mai activi investitori din piata au fost cei din Statele Unite, Luxemburg, Marea Britanie si Slovenia.
In anul precedent, intrarile nete de capital strain pe piata de capital din Romania fusesera de circa 195 milioane lei (59,4 mil. euro), cu 61% mai mici decat in 2005.
Criza americana a taiat elanul nerezidentilor
Cresterea investitiilor strainilor pe piata de capital autohtona s-a redus, spre finele lui 2007, ultimele trei luni ale anului marcand un record in privinta valorii vanzarilor investitorilor straini.
De vina, spun brokerii, a fost, in principal, criza de pe piata creditelor din Statele Unite, care s-a propagat puternic in pietele financiare din intreaga lume, inclusiv in cele emergente, printre care se afla si Romania. Acest fapt a dus la o scadere a increderii investitorilor in plasamentele in actiuni si alte valori mobiliare, acestia reorientandu-se catre investitiile asa-numite clasice, in special in metalele pretioase.
Iesirile nete ale nerezidentilor in noiembrie 2007 au ajuns astfel la aproape 60 milioane de euro, cea mai mare valoare de pana acum.
Vanzarile efectuate de nerezidenti pe parcursul anului 2007 au totalizat 1,43 miliarde euro, aproape o treime din aceasta suma realizandu-se in ultimele trei luni.
In total, investitorii romani au achizitionat titluri de 2,47 miliarde euro, cu 48% peste cumpararile efectuate de straini.
Predictii pozitive privind intrarile de capital strain in 2008
Majoritatea jucatorilor de pe piata se asteapta ca 2008 sa aduca investitori noi si intrari de capital strain mai mari pe Bursa de Valori Bucuresti.
Erste Bank, OMV, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, sunt pe lista celor mai asteptate companii ce ar putea fi listate la bursa anul acesta, fapt ce ar putea genera o crestere a atractivitatii pietei de capital autohtone, a declarat, pentru DailyBusiness, Stere Farmache, presedintele BVB.
Un alt carlig pentru atragerea investitorilor straini pe Bursa ar putea fi si anuntata conectare a BVB la piata de capital europeana, prin intermediul procedeului numit „passporting”. Acesta implica aprobarea, de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank – de exemplu), a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), ca suport al unei oferte publice, sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata. Notiunea de „passporting” a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.
„Practic, prin aceasta masura, vom fi conectati la fluxurile de capital europene, care vor putea cumpara si vinde, pe piata autohtona de capital. Se vor elimina multi pasi care acum par greoi, accesul investitorilor va fi unul simplu, asa ca ne asteptam ca passportingul sa aduca un adevarat reviriment pentru bursa de valori”, a declarat Stere Farmache.
Conectarea BVB la piata de capital unica europeana ar putea aduce o crestere a capitalizarii bursei pana la 100 miliarde de euro pana in 2010, de 3,8 ori mai mare decat in prezent, a precizat anterior Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB.
Totodata, in urmatorii trei ani, valoarea tranzactiilor va ajunge la 80-100 milioane de euro zilnic, de patru ori mai mare decat in prezent, a mai spus Stoica.