Pretul aurului a urcat pentru ambele scadente disponibile aducand castiguri importante, mai ales pe termenul decembrie 2010. Jucatorii care au speculat pe acest produs au stat cu ochii pe pietele internationale, care au influentat evolutia de la bursa sibiana.
Temerile investitorilor legate de datoriile statelor din zona Euro precum si decizia guvernului chinez de a nu mari ratele de dobanda au determinat o apreciere a pretului aurului pe piata de la Ne York. Guvernul chinez a ales sa nu mareasca ratele de dobanda, chiar daca ritmul de crestere a preturilor de consum in luna noiembrie a fost cel mai ridicat din ultimii 2 ani. Pe piata de la Sibiu, cu o ora si jumatate inainte de inchidere, investitorii tranzactionau metalul pretios pe scadenta decembrie 2010 la un pret de 1398 USD/uncie, cu 22.1 dolari mai mare decat cel de la inchiderea de vineri. La aceeasi ora, aprecierea inregistrata de cotatia aurului pe scadenta februarie 2011 era de 4,7 USD. In cazul contractului SIBGOLD_RON marimea contractului este 10 x Cotatia in dolari SUA pentru 1 Gold Troy Ounce.
Pentru derivatul pe indicele Dow Jones participantii au apreciat cresteri si au incheiat, pana la ora 17:30 circa 470 de contracte. Indicii principalelor burse europene au crescut si astazi, dupa ce guvernul chinez a renuntat la cresterea ratelor de dobanda chiar si in conditiile in care inflatia in statul chinez a crescut. De asemenea s-au inregistrat cresteri si pe pietele asiatice dar si in cazul cotatiei futures a DJIA. La Sibex indicele DJIA crestea la ora 17:30 pe trei scadente, aprecierile atingand in toate cazurile niveluri importante. Astfel, pe scadenta decembrie 2010 indicele DJIA inregistra un plus de 60 puncte fata de nivelul de la inchiderea sedintei de vineri, in timp ce pe scadenta martie 2011 cresterea era de 105 puncte. Pe scadenta indepartata iunie 2011, pretul de cotare al DEDJIA_RON era la ora 17:30 de 11.298 puncte cu 87 puncte fata de cel de la inchiderea saptamanii precedente.
Pe segmentul derivatelor SIF5 investitorii au incheiat, pana la ora 17.30, circa 400 contracte. Starea de asteptare a fost adusa de volatilitatea redusa a cotatiilor, diferentele dintre preturile minime si maxime ale zilei fiind mici. Totodata. si apropierea datei incheierii scadentei decembrie 2010 pentru care ziua de vineri 17.12 va fi ultima in care se vor mai putea realiza tranzactii pe acest orizont investitional, a contribuit la adoptarea unei stari de expectativa. Totusi, scadenta decembrie a fost cea mai lichida, participantii transferand echivalentul a peste 300.000 actiuni SIF Oltenia la preturi intre un maxim de 1,2862 si un minim de 1,2675 lei/titlu. Pana la ora pranzului cotatiile DESIF5 decembrie s-au situat pe plus, pentru ca apoi sa treaca in zona scaderilor. In raport cu termenul mentionat, cotatia actiunii SIF5 se deprecia cu 0,43 %. Pentru martie 2011 cotatia DESIF5 scadea cu 1,12 %.
Per total, prima sedinta a saptamanii a evidentiat o stare accentuata de prudenta din partea investitorilor futures. Ca urmare, lichiditatea s-a diminuat, numarul contractelor fiind, la ora 17:30, de 1050 cu o valoare de 8,38 milioane de lei.